Σάλος προκλήθηκε την Τετάρτη από τις καταγγελίες για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του σημερινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και προπηλακισμό της αντιπροέδρου της Βουλής, Σοφίας Σακοράφα, από δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25, Πάνος Σκουρλέτης και Κλέων Γρηγοριάδης αντίστοιχα στη Βουλή.

Η καταγγελία του Γρηγοριάδη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης, ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι “αστυνομικές δυνάμεις προπηλάκισαν άγρια, σε βαθμό τραυματισμού την αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα” που μετείχε στην διαδήλωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Κλέων Γρηγοριάδης, ζήτησε να καταδικαστούν αυτές οι ενέργειες από όλα τα κόμματα και να προσέλθει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αστυνομική βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25

Το ΜέΡΑ 25 κατήγγειλε νωρίτερα με ανακοίνωσή του ότι η βουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της βουλής Σοφία Σακοράφα δέχθηκε επίθεση απόψε έξω από την ΓΑΔΑ «από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη όταν παρενέβη σε επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Μητσοτάκης που έχουν “λύσει τα χέρια” στις δυνάμεις καταστολής και επελαύνει ο αυταρχισμός και η ωμή βία έναντι απλών πολιτών και πολιτικών τους αντιπάλων, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτά τα πρωτοφανή και εξαιρετικά τραγικά περιστατικά που παραπέμπουν ευθέως σε μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα».

«Η Σοφία Σακοράφα ευτυχώς είναι καλά, η Δημοκρατία πάλι, όταν τα ΜΑΤ χτυπάνε Αντιπρόεδρο της Βουλής, όχι και τόσο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25.

Ο Σκουρλέτης κάλεσε τον Χρυσοχοΐδη για εξηγήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως “επειδή η καταγγελία που ακούστηκε είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή, θα ήθελα ως Προεδρείο της Βουλής να διαμεσολαβήσετε, ώστε να ειδοποιηθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης να έρθει να δώσει εξηγήσεις, τι γίνεται, ή εν πάση περιπτώσει η κυρία υπουργός να επικοινωνήσει με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αν και φαντάζομαι ότι η ευθύνη δεν είναι ατομική, είναι συλλογική της Κυβέρνησης. Αυτό είναι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή”. Τόνισε ότι οι φωτογραφίες που ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο με τις αστυνομικές επιθέσεις παραπέμπουν “σε ένα νέο Τζόρτζ Φλόιντ”.

Η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας

«Ακούσαμε με προσοχή τις καταγγελίες των συναδέλφων βουλευτών για επεισόδια στην διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας την ακριβή αποτύπωση των γεγονότων δεν την γνωρίζω και δεν θα τοποθετηθώ. Θα σας παρακαλούσα όμως, σε αυτή την αίθουσα εκφράσεις όπως ότι «η ανωμαλία συνεχίζεται» να αποφεύγονται, γιατί είμαστε μία δημοκρατική χώρα, ευνομούμενη και εφαρμόζεται ο νόμος με το προσήκον μέτρο» απάντησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στις καταγγελίες που έκαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡα 25 σχετικά με βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία.

Οικονόμου για Σακοράφα: Τα Fake News διαδίδονται πολύ εύκολα

Στην Βουλή απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου σχετικά με την αναφορά στην επίθεση προς την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Συγκεκριμένα, ο κ.Οικονόμου τόνισε πως οι δυνάμεις στην προσπάθεια απώθησης του πλήθους των συγκεντρωμένων που είχαν κλείσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, απωθήθηκε και η κ.Σακοράφα χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους αστυνομικούς. Τόνισε πως κάποιοι «εξτρεμιστές» εσκεμμένα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δήθεν κλίμα αστυνομοκρατίας, καθώς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που μεταφέρονται εντός του κοινοβουλίο.υ

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Λευτέρη Οικονόμου

«Έξω απο τη ΓΑΔΑ βρέθηκαν 100 άτοομα σε συμπαράσταση 52 ατομων που συνελήφθησαν στην πορεία.Στη συνέχεια, η κίνηση προς τα προπύλαια και την πανεπιστημίου είχε ως συνέπεια να ρίξουν 30 μολότοφ εναντίον της αστυνομίας και πέτρες εναντίον του σώματος. Οι δυνάμεις ενήργησαν με σύνεση, με συνέπεια να προσαχθούν 52 άτομα. τα 100 αυτά άτομα ήρθαν σε συμπαράσταση των 52, καθώς εκεί βρέθηκε και το Μερα25.

Μολις ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προσαχθέντων, οι βουλευτές του ΜεΡΑ έκαναν παράκληση να παραμείνουν στο χώρο. Εκεί είχαν παραταχθεί δυνάμεις της Ο.Δ.Ο.Σ., για να σηματοδοτήσουν πως οι συγκεντρωμένοι δεν πρέπειν α αποκλείσουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στην προσπάθεια αυτή, υπήρξε προσπάθεια απώθησης της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ., όπου και δέχθηκε επίθεση από το πλήθος, με συνέπεια 3 αστυνομικοί να έχουν τραυματιστεί. Κατά την προσπάθεια της απώθησης, απωθήθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους αστυνομικούς υπαλλήλους η κ.Σακοράφα. Επομένως, διαψεύδεται ότι μεταφέρθηκε μέσα στο κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό καιόλα αυτά είναι στη διάθεση του εισαγγελέα και όποιου άλλου θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε.

Υπάρχει απόλυτος σεβασμός από την πλευρά της ΕΛΑΣ στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, σήμερα όμως δυστυχώς κάποιες από τις ομάδες αυτές θέλησαν να δημιουργήσουν επιθέσεις, επεισόδια, να αμαυρώσουν ατές τις διαδηλώσεις προκειμένυο να διαμορφωθεί ένα ψευδές σκηνικό περί αστυνομοκρατίας. Παρακλώ να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις φήμες που μεταφέρονται στο κοινοβούλιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ