Ντόμινο πολιτικών αντιπαραθέσεων έχει προκαλέσει η υπόθεση Κουφοντίνα, μετά την απόφασή του να μην δεχθεί ιατρική βοήθεια παρ’ ότι ξεκίνησε για άλλη μία φορά απεργία πείνας – σήμερα κλείνει 14 μέρες αρνούμενος να δεχτεί τροφή – διεκδικώντας ουσιαστικά να επιστρέψει είτε στις Αγροτικές φυλακές είτε στις φυλακές Κορυδαλλού .

Η συζήτηση είναι προφανώς σοβαρή, αφορά άλλωστε δικαιώματα κρατουμένων αλλά είναι προφανές ότι το ζητημα θα έπρεπε να απεικονίζεται συνολικά και η συζήτηση να περιστρέφεται στα δικαιώματα των κρατουμένων και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των φυλακών, ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες κράτησης. Η χώρα άλλωστε έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό καταδικών από το ΕΔΔΑ . Το ζήτημα βέβαια είναι πως οι καταδικαστικές αποφάσεις από το ΕΔΔΑ δεν καταγράφουν φαινόμενα καταπάτησης δικαιωμάτων των κρατουμένων όπως αυτό που επικαλείται ο Κουφοντίνας) , αλλά κυρίως τις συνθήκες που επικρατούν σε κάποιες φυλακές.

Αντ΄ αυτού όμως ανάγεται σε μείζον πολιτικό θέμα η υπόθεση Κουφοντίνα και μάλιστα σε σημείο που προκαλούνται πολιτικές αναταράξεις και διαξιφισμοί μεταξύ των κομμάτων.

Έτσι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψαν οι φωνές υπεράσπισής του, που κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικές διαδικασίες ενώ εξαρχής είχε δηλώσει την πρόθεσή της να αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο και να αλλάξει το καθεστώς αδειών κρατουμένων.

Κάτι που είχε τεθεί προεκλογικά και τέθηκε σε γνώση των εκλογέων. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει είτε να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, είτε φαινόμενα εκδικητικότητας έναντι οποιουδήποτε.

Η νέα απεργία πείνας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας μετά τη μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού, αντί των προνομιακών συνθηκών στις αγροτικές φυλακές Βόλου και μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που απαγορεύει να παραμείνουν σε αγροτικές φυλακές όσοι συνδέονται με τρομοκρατικά εγκλήματα.

 

Ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε χθες στο νοσοκομείο Λαμίας μετά την επιδείνωση της υγείας του. Στο νοσοκομείο Λαμίας μεταφέρθηκε με δική του συναίνεση, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, όπως και έγινε. Οι γιατροί του είπαν ότι δεν μπορούν να τον κρατήσουν αν δε δεχτεί να του βάλουν ορό. Συνεπής με όσα δήλωσε όταν άρχισε την απεργία πείνας, αρνήθηκε την τοποθέτηση ορού και έτσι δεν έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο και επέστρεψε στη φυλακή.

Είχε προηγηθεί ακόμα μία μεταφορά του σε ιατρική δομή, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να δεχθεί περίθαλψη και έτσι επέστρεψε στις φυλακές Δομοκού. Ωστόσο, αποφασίστηκε στη συνέχεια να τεθεί σε απομόνωση σε ειδικό θάλαμο για να προστατευτεί και να παρακολουθείται η υγεία του.

 

Οι αντιδράσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ

Ένας νέος πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί στην Κουμουνδούρου μετά την ανοικτή στήριξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Δ. Κουφοντίνα.

Στο κείμενό τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική “οφθαλμός αντί οφθαλμού”, δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου».

 

Και κατέληγαν πως: «το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση», αναφέρει ακόμη το κείμενο που καταλήγει: «Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται…».

Η μόνη ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε στο να αναφέρει πως «η τρομοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους». Κατά τα λοιπά, στην ηγεσία του κόμματος επικρατεί αμηχανία, δεδομένων και των εσωκομματικών τριγμών που αντιμετωπίζει για άλλα θέματα.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Άμεση υπήρξε, πάντως, η αντίδραση της Ν.Δ., που κάλεσε την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για το κείμενο των 15 στελεχών της. «Ο κατά συρροήν δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν προς υπεράσπισή του ενώ ποτέ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για τα θύματά του. Αλήθεια ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνεί με το κείμενο των στελεχών του; Περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα».

 

Για την παρέμβαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης στον ΘΕΜΑ 104,6. Όπως είπε, «μου κάνει μεγάλη εντύπωση, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για σειρά ανθρωποκτονιών και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησης του, έφτιαξε φωτογραφικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να γίνει η μεταγωγή του σε αγροτικές φυλακές αλλά και να μπορεί να παίρνει άδειες.

Παρέμβαση πανεπιστημιακών

Στο θέμα με κείμενό τους και συλλογή υπογραφών παρενέβησαν και 68 πανεπιστημιακοί, οι οποίοι κάνουν λόγο για «διακριτική και εκδικητική αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα».

Όπως αναφέρουν «τελευταίο περιστατικό παράβασης των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα αποτελεί η μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Δομοκού. Ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει ότι ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου πρέπει να επιλέγεται «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του». Επιπρόσθετα, ο νόμος 4760/2020, άρθρο 3, προβλέπει για κρατούμενο που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις παραμονής του σε αγροτική φυλακή ότι «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη» δηλ. στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την Παρασκευή 8/1/2020 ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Η κατάσταση της υγείας του -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες, αλλά και από την ηλικία του- σημειώνει καθημερινή επιδείνωση. Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας. Τελευταία φορά ήταν το 1981 όταν η γηραιά ήπειρος βίωσε τον θάνατο απεργών πείνας. Υπό το πρίσμα πανανθρώπινων αξιών, μια παρόμοια δραματική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αντικρίσει η κοινωνία μας».

 

Στο κείμενό τους καταλήγουν: «Εμείς, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση. Επισημαίνουμε ότι η δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους, ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει. Προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων και υπενθυμίζουμε ότι στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι η εξόντωση του κρατούμενου. Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού».

Οικονόμου για Κουφοντίνα: Η Δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν εκβιάζεται

«Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά ταυτόχρονα δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο Λευτέρης Οικονόμου για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα και την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει με αίτημα τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού στις φυλακές Κορυδαλλού.

 

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ για τις συναθροίσεις, ανέφερε ότι ο καταδικασθείς για τη δράση της 17 Νοέμβρη, «επιχειρεί να εκβιάσει της Πολιτεία, προκειμένου να έχει προνομιακή μεταχείριση έναντι των άλλων κρατουμένων».

Και συμπλήρωσε: «Ο Κουφοντίνας είναι ένας βαρυποινίτης, καταδικασθείς για πολύ σοβαρά αδικήματα και εκτίει την ποινή του όπως ορίζει ο νόμος. Έχει και θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και οι άλλοι κρατούμενοι της χώρας».

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ