Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κριθεί οριστικά η αναίρεση που έχει ασκήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, κατά του ελαφρυντικού του σύννομου βίου που δόθηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, “ανοίγοντας” του ξανά την πόρτα της φυλακής.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου πάγου αποφάσισε με ψήφους 3-2 να κάνει δεκτή την αναίρεση του κ. Πλιώτα, ωστόσο λόγω της οριακής πλειοψηφίας, η δικογραφία παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου δικαστηρίου, ώστε να επιλυθεί οριστικά το νομικό ζήτημα της χορήγησης του συγκεκριμένου ελαφρυντικού.

Μέχρι στιγμής υπάρχει διχογνωμία στα ποινικά δικαστήρια για το ελαφρυντικό του σύντομου βίου, όπως αυτό τροποποιήθηκε μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα (μέχρι πρότινος “πρότερου έντιμου βίου”). Πολλά δικαστήρια χορηγούν το ελαφρυντικό μονο με την επίδειξη λευκού ποινικού μητρώου από τον καταδικασθέντα, ενώ αλλα απαιτούν περισσότερες προϋποθέσεις, όπως ζητούσε και ο παλιός Κώδικας.

Πλέον, η διχογνωμία θα λυθεί αφού θα δημιουργηθεί δεδικασμένο από τον Άρειο Πάγο, που θα αποτελέσει “πυξίδα” για όλες τις αντίστοιχες υποθέσεις. Έτσι, η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και η αποφυλάκιση του Επ.Κορκονέα μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, που προκάλεσαν αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία, πλέον θα αποκτήσουν και νομολογιακή αξία για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί «προτέρου συννόμου βίου». Σύμφωνα με τον κ. Πλιώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Εφόσον η ολομέλεια του Άρειου Πάγου κάνει δεκτο το αίτημα του, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί ξανά προς κρίση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετειο Λαμίας, ωστε να γίνει νέα δίκη μόνο για το ζήτημα του ελαφρυντικού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ