Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά στον τομέα της ψηφιοποίησης στη δικαιοσύνη εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς μιλώντας στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Αποκάλυψε μάλιστα πως ηδη η Ελλάδα εχει υποβάλλει αιτηση στο ταμείο ανάκαμψης για τον τομέα της Δικαιοσύνης και όπως είπε δεν αποκλείεται να έρθουν χρήματα εντός του 2021.

Ιδού ο διάλογος:

Ερ. Η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στην ψηφιοποίηση στον τομέα της δικαιοσύνης . Θα ήθελα την αξιολόγησή σας σε αυτή την εξέλιξη.

Απ. Είναι ξεκάθαρο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επένδυση στα ψηφιακά εργαλεία στο σύστημα της δικαιοσύνης σε όλα τα κράτη μέλη. Δημοσιεύσαμε το Δεκέμβριο μια ανακοίνωση και ζητήσαμε από όλα τα κράτη μέλη να έρθουν με κάποια επένδυση με βάση Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τομέα της δικαιοσύνης για νέο ψηφιακό εξοπλισμό και είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα προχώρησε με αυτό.

Ερ: Η Ελλάδα έστειλε την πρότασή της για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης. Την έχετε αξιολογήσει και πότε αναμένεται η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για το συγκεκριμένο σκοπό;

Απ: Στην Ελλάδα είναι γεγονός έχουμε μία πρόταση. Τώρα είμαστε στη φάση της ανάλυσης της κατάστασης και ελπίζω ότι στο πρώτο μέρος του χρόνου θα είναι πιθανό να δοθεί μία απάντηση και να αποδεσμευτούν τα χρήματα το 2021, να ξεκινήσουμε την αποδέσμευση αυτή τη χρονιά.

Ο , Ντιντιέ Ρέιντερς  έκανε  μάλιστα και tweet στα ελληνικά στον λογαριασμό του.

Στο μεταξύ από κοινού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ενημερώνουν τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την πρώτη ετήσια έκθεση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ε.Ε όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Ντιντιέ Ρέιντερς: Είμαι ικανοποιημένος από την Ελλάδα στον τομέα της ψηφιοποίησης

«Είναι ξεκάθαρο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επένδυση στα ψηφιακά εργαλεία στο σύστημα της δικαιοσύνης σε όλα τα κράτη μέλη» ανέφερε ο Ντιντιέ Ρέιντερς και προσέθεσε ότι «ζητήσαμε από όλα τα κράτη μέλη να έρθουν με κάποια επένδυση στον τομέα της δικαιοσύνης και είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα προχώρησε με αυτό».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη σημείωσε ότι «στην Ελλάδα είναι γεγονός έχουμε μία πρόταση για μεταρρυθμίσεις στη δικαιoσύνη. Τώρα είμαστε στη φάση της ανάλυσης της κατάστασης και ελπίζω ότι στο πρώτο μέρος του χρόνου θα είναι πιθανό να δοθεί μία απάντηση και να αποδεσμευτούν τα χρήματα το 2021».

Όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Τουρκία και τη Ρωσία ο Ντιντιέ Ρέιντερς επισήμανε ότι «πρέπει να εξηγήσουμε ότι στην ΕΕ εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου. Αυτό που είναι δυνατόν είναι να είμαστε σκληροί στο μήνυμα προς τη Ρωσία και την Τουρκία».

« Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο κράτος δικαίου για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Στη Ρωσία υπάρχει αίτημα για απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης του κυρίου Ναβάλνι. Δεν είναι φυσικό να υπάρχει τέτοια κατάσταση και τέτοιου είδους αντιδράσεις απεναντι στις διαδηλώσεις στη Ρωσία» συμπλήρωσε και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τώρα είναι δυνατόν η ΕΕ να το κάνει (να δώσει το παράδειγμα) με ορισμένους εταίρους. Εννοώ τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ γιατί ξέρετε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζητεί επίσης πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου».

Η ανάρτηση του Κώστα Τσιάρα 

Ανάρτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης στο twitter με τη συνέντευξη του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης της ΕΕ κ. Ντιντιέ Ρέιντερς στην ΕΡΤ, στην οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Τσιάρας είχε πατήσει το κουμπί για την ηχογράφηση πρακτικών στις ποινικές δίκες στις 4/2/2021 όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Μία νέα εποχή ξεκίνησε για τις ποινικές δίκες, μετά την έναρξη εφαρμογής του συστήματος ηχογράφησης και αποχοηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια. Το πρώτο κρας- τεστ έγινε το πρωϊ της Πέμπτης, 4/2/2021 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να πατάει το… κουμπί για την έναρξη του συστήματος.

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει αρχικά στα τριμελή ακροατήρια, στα μικτά ορκωτά δικαστήρια και στο δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθεί η λειτουργία του συστήματος στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

Για πολύ σημαντική μέρα στο χώρο της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο Κ. Τσιάρας, επισημαίνοντας πως θα οδηγήσει σε επιτάχυνση έκδοσης των αποφάσεων, αλλά και διασφάλιση της ποιότητας αυτών.

«Με την εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα. Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών» σημείωσε.

«Θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης» υποστήριξε από την πλευρά της και η πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας Σοφία Φούρλαρη. Για «μία σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην αποϋλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου.

Το νέο σύστημα, που παρουσιάστηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, θα καταγράφεται ψηφιακά όλη την ακροαματική διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια, κάτι που συμβαίνει ήδη στις πολιτικές δίκες.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία θα εφαρμόζεται στα ποινικά δικαστήρια με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προμηθευτεί την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η υλοποίηση του συστήματος ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου πιλοτικά σε τρία Τριμελή Πλημμελειοδικεία Αθηνών.

Η δυνατότητα χρήσης του συστήματος αυτού αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΔΣΑ, που έχει επισημάνει πως «η ως άνω διαδικασία τήρησης των πρακτικών, θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, θα ελαχιστοποιήσει τις αμφισβητήσεις των μαρτυρικών καταθέσεων, θα διευκολύνει ουσιωδώς το έργο των συνηγόρων και θα επιταχύνει την καθαρογραφή των αποφάσεων».

Πηγή συνέντευξης Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη: ΕΡΤ

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr





ΠΗΓΗ