Εισαγγελική έρευνα και πειθαρχική έρευνα , παρέμβαση του ΔΣΑ και μηνυτήρια αναφορά εκ μέρους του γ.γ του, θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, κοινοβουλευτικό έλεγχο και πλέον μια μηνυτήρια αναφορά από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, φέρνει η υπόθεση της αστυνομικής βίας στην πλατεία Νεα Σμύρνη.

Η υπόθεση με τα χαρακτηριστικά αστυνομικής βίας που έχει, θύμισε σε πολλούς την περίπτωση (απίστευτης αγριότητας εκείνη) στη Θεσσαλονίκη του 2006, όταν νεαρός Κύπριος φοιτητής δάρθηκε ανηλεώς από αστυνομικούς με την περίφημη επίσημη εκδοχή να αναφέρει αρχικά πως “χτύπησε σε μια ζαρντινιέρα”!!!

Η δημόσια αυτοκριτική τόσο από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, όσο και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη και η εντολή για ΕΔΕ, δεν καταλάγιασε τις αντιδράσεις με την αντιπολίτευση να προχωρεί, πέραν των δηλώσεων αποδοκιμασίας και ένα βήμα παραπέρα με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τον Χρ. Σπίρτζη στον Άρειο Πάγο σήμερα το μεσημέρι.

Έρευνες

Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν από την βίαιη αντίδραση αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις , παρέμβαση του ΔΣΑ και γνωστών νομικών, μηνυτήρια αναφορά εκ μέρους του γ.γ του ΔΣΑ, Μιχ. Καλαντζόπουλος αλλά και μια αντίδραση εκ μέρους των ίδιων των αστυνομικών: «….Δεν πρόκειται περί απρόκλητης επιθέσεως αστυνομικού σε πολίτη, αλλά για δράστη αυτόφωρου αδικήματος. Ο αστυνομικός αναγνώρισε το πρόσωπο που είχε επιτεθεί προηγουμένως, βρίζοντας τον και το οποίο κατηγορείται για απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, απείθεια, οπλοφορία και παραβίαση μέτρων διασποράς και αφού λοιπόν αποπειράθηκε να τον συλλάβει έγινε χρήση αστυνομικής βίας» επεσήμανε η συνήγορός τους Εβίτα Βαρελά. Ηδη εξελίσσεται και ΕΔΕ για το περιστατικό.

Αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων !

Η αντιπολίτευση, σήκωσε το θέμα με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοφ. Ξανθόπουλο να μιλάει για ανάγκη λογοδοσίας της κυβέρνησης “για την πρωτοφανή παραβίαση των δικαιϊκών κανόνων αλλά και των δικαιωμάτων πολιτών από τα στελέχη της, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση αυτή ερευνάται ήδη από την Δικαιοσύνη”.

Ο βουλευτής αναφέρεται στη δημοσιοποίηση εκ μέρους του βουλευτή Κυρανάκη του ονόματος συλληφθέντα στον οποίο επέδωσε συγκεκριμένες δράσεις: “Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να καταγγείλει ως όφειλε, αμέσως, τις αυταπόδεικτες πράξεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πλήρη διαλεύκανση τους και την τιμωρία των υπευθύνων, επιχειρεί από χθες, με αστείες δικαιολογίες και επιχειρήματα, να συσκοτίσει την ουσία των γεγονότων.

Στην προσπάθεια της αυτή μάλιστα, υπουργοί και βουλευτές της επιδίδονται σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, αποκαλύπτοντας ονόματα συλληφθέντων πολιτών καθώς και πληροφορίες και υπονοούμενα για την πολιτική τους δράση, οι οποίες ελέγχονται ως προς την ακρίβεια τους. Πρόκειται για ενέργειες που συνιστούν καταφανή παραβίαση των δικονομικών δικαιωμάτων τους και του νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Από πού άραγε είχαν τα κυβερνητικά στελέχη όλες αυτές τις πληροφορίες;”.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε μάλιστα και σε άλλο περιστατικό , για το οποίο έχει υποβάλλει αναφορά και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσός, σύμφωνα με το οποίο “…ελάχιστες μέρες πριν, σε ένα ακόμη απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, άνδρας των ΜΑΤ, επιτέθηκε με αήθη τρόπο και αχαρακτήριστες ύβρεις κατά δικηγόρου, συλλειτουργού της δικαιοσύνης, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση!”

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα έφερε στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρει πως “….τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη ξεπερνούν κάθε όριο. Δυστυχώς όμως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συστηματικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι καταγγελίες για κλιμακούμενη αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι καταγγελίες αστυνομικής βίας σπάνια καταλήγουν στην επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Η δε Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως δήλωσε δημόσια ο Πρόεδρός της ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτος, έχει παύσει από έτους να υπάρχει, μετά δηλαδή την υπόθεση Ινδαρέ.

Η υπόθεση “ζαρντινιέρα”

Όλα αυτά προκαλούν πάντως συζητήσεις και προβληματισμό και σε νομικό επίπεδο. Κορυφαίος δικαστικός παράγοντας θύμιζε χθες σε ιδιωτική συζήτηση πως “η αδικαιολόγητη αστυνομική βία στοιχίζει σε όλους μας πολύ ακριβά και σε όλα τα επίπεδα. Όπως π.χ. οι “ζαρντινιέρες” της Θεσσαλονίκης, το περιστατικό δηλαδή με τον Κύπριο φοιτητή, στον οποίο επιδικάστηκε – με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου- που επικυρώθηκε από το ΣτΕ- αποζημίωση εις βάρος του Δημοσίου 300.000 ευρώ”!

Η εύστοχη παρατήρηση αφορά ένα περιστατικό που συγκλόνισε τη χώρα το μακρινό 2006, τότε που ένας Κύπριος περαστικός στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, περνούσε αμέριμνος δίπλα από αστυνομικούς, όταν κάποιοι «Ράμπο» της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν να τον χτυπήσουν βάναυσα στο πρόσωπο.

Τότε, σε ένα περιστατικό που είχε συνταράξει το πανελλήνιο για τη σκληρότητα της αστυνομικής επίθεσης, ο ξυλοδαρμός του κύπριου σπουδαστή είχε αποδοθεί στην… πρόσκρουσή του πάνω σε μία ζαρντινιέρα. Η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά τα βίντεο και οι φωτογραφίες έριξαν φως στην υπόθεση.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι τα σοβαρά τραύματα που έφερε ο φοιτητής οφείλονταν σε πτώση πάνω σε ζαρντινιέρα αλλά όπως αποκαλύφτηκε από τα τηλεοπτικά πλάνα ο Αυγουστίνος Δημητρίου είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικούς χωρίς να εξελίσσονται στο ίδιο σημείο επεισόδια. Ο νεαρός φοιτητής είχε υποβάλει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και τελικά του επιδικάστηκαν 300.000 ευρώ το 2016. Παράλληλα εξελίχθηκε και ποινική διαδικασία από τη Δικαιοσύνη με τους 6 αστυνομικούς να αθωώνονται και δυο να καταδικάζονται σε ποινές με αναστολή.

Πηγή: MEGA, OPEN Beyond, Alpha tv

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ