Έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, απηύθυνε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και των κρουσμάτων που δεν λένε να πέσουν. Ο Δρ. Χανς Κλούγκε τόνισε παράλληλα πως οι πολίτες διατρέχουν μεταξύ άλλων, κίνδυνο και για την ψυχική τους υγεία, η οποία κλονίζεται.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε την Παρασκευή, υπογράμμισε πως αυτά τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αποφύγουν τις συναναστροφές και να αποφύγουν το ρίσκο να βγουν για να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ η πανδημία «χτυπά» ολόκληρο τον πλανήτη στο δεύτερο κύμα της.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως παραμένει μια απόσταση μεταξύ όσων επιτρέπουν οι αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες και όσων πρέπει να κάνουν οι πολίτες.

«Έχουμε μπροστά μας ακόμη μερικούς μήνες θυσιών, και πρέπει να συμπεριφερθούμε με τρόπο που θα είμαστε συλλογικά υπερήφανοι. Όταν θα αναπολούμε αυτές τις πρωτοφανείς ημέρες, ελπίζω να αισθανόμαστε όλοι ότι φερθήκαμε με πνεύμα ανθρωπισμού για την προστασία όσων το έχουν ανάγκη», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, πρόσθεσε πως η πανδημία έχει πλήξει τόσο τις οικονομίες όσο και την ψυχική υγεία του κόσμου.

«Από τις αγωνίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού και τις ψυχολογικές συνέπειες των lockdown και της αυτοαπομόνωσης, έως τον αντίκτυπο της ανεργίας, των οικονομικών ανησυχιών και του κοινωνικού αποκλεισμού, το συνολικό αποτέλεσμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμο,» προειδοποίησε ο Δρ Κλούγκε, κάνοντας λόγο για μια «αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη», είπε.

Την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τους πολίτες να φορούν μάσκα σε τυχόν οικογενειακές ή φιλικές συναθροίσεις και να αερίζουν καλά, εφόσον δεν είναι εφικτό να γιορτάσουν σε εξωτερικό χώρο.

Πως θα γιορτάσουμε στην Ελλάδα

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 – 25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.

  Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

 
Για τα Θεοφάνια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

 
Ωστόσο, «καμπανάκι» για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενόψει της εορταστικής περιόδου, απευθύνουν οι λοιμωξιολόγοι, που προειδοποιούν ότι μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στο ρεβεγιόν: «δεν πρέπει να αφήσουμε τον ιό να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ακόμα και στο οικογενειακό τραπέζι. Για το ρεβεγιόν δεν χάθηκε ο κόσμος μια χρονιά να μην διασκεδάσουμε. Απλώς η κεντρική θεώρηση είναι να μην μαζευτεί πολύς κόσμος, άνθρωποι που δεν βλέπονται. Ας κάνουμε ρεβεγιόν με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά. Κρατάμε αποστάσεις. Σε αυστηρά στενό κύκλο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ