Την αποβολή της από το δικαστικό σώμα μέσα από πειθαρχική ποινή υποχρεωτικής συνταξιοδότησης , επιχείρησε να προσβάλλει γυναίκα δικαστής η οποία αφενός είχε καθυστερήσει να εκδόσει 210 αποφάσεις και αφετέρου είχε φύγει από τα δικαστήρια με 19 δικογραφίες υπό μάλης χωρίς να ενημερώσει κανέναν!
Η δικαστής προσπάθησε να προσβάλλει στο ΕΔΔΑ την ποινή της, δεν τα κατάφερε όμως καθώς κρίθηκε ότι δεν παραβιάστηκε η ασφάλεια δικαίου που επιβάλλεται.
Η υπόθεση
Η προσφεύγουσα Cristina Maria Albuquerque Fernandes είναι δικαστής της Πορτογαλίας και τον Φεβρουάριο του 2011, το HCJ ( Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικαστών) κίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της γιατί πήρε μαζί της 19 φακέλους δικογραφιών από το Δικαστήριο της Alcobaça χωρίς να ενημερώσει κανέναν ενώ καθυστέρησε να ασχοληθεί με υποθέσεις, ακόμα και επειγουσών περιπτώσεων.
Παρέλειψε δηλαδή να εκδώσει αποφάσεις σε 210 υποθέσεις!
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η προσφεύγουσα υπέβαλε υπόμνημα και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι είχε ενημερώσει τους γραμματείς του δικαστηρίου ότι έπαιρνε μαζί της ορισμένους φακέλους, πρόσθεσε δε ότι υπέφερε από προβλήματα υγείας και από άγχος.
Τον Δεκέμβριο του 2011, το HCJ, συνεδριάζοντας σε Ολομέλεια, εξέδωσε την απόφασή του και της επέβαλε την ποινή της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.
Δεν φανταζόταν την ποινή!
Η δικαστής ουσιαστικά είπε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πως το κατηγορητήριο για το οποίο είχε υποβάλει το υπόμνημα της, είχε ως επιβαλλομένη ποινή την επιβολή προστίμου ή υπηρεσιακή μετάθεση. Κατά συνέπεια, θεώρησε ότι είχε αιφνιδιαστεί από την απόφαση του HCJ να επιβάλει την ποινή της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, και ότι δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της από αυτή την άποψη.
Απορρίφθηκε
Όπως αναφέρει το echrcaselaw.com το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι δικαστικές αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.
Έτσι, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποκαταστήσει το κράτος δικαίου σε σχέση με ένα εσφαλμένο διαδικαστικό βήμα που έκανε η προσφεύγουσα.
Ακολούθως οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην προσφεύγουσα δεν επηρέασαν την ουσία του δικαιώματός της πρόσβασης σε δικαστήριο και ως εκ τούτου, δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της Σύμβασης υπό αυτή τη σκοπιά.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr