Ο αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής που άνοιξε την ανάποδη έρευνα για την Novartis βρέθηκε σήμερα εκ νέου στον Άρειο Πάγο προκειμένου να καταθέσει , όσα ξέρει για την υπόθεση της δίωξης σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου. Την ώρα όμως που κατέθετε ενώπιον της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, αποκαλύπτεται το έγγραφο με το οποίο ουσιαστικά εξουσιοδοτείται

Οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ πως η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποδεικνύει την ύπαρξη του σκανδάλου στην Ελλάδα και η ερώτηση «επιμένει ακόμη η κυβέρνηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μη ύπαρξης σκανδάλου;», (dikastiko.gr ) προκάλεσε την αντίδραση κυβερνητικών πηγών που μιλούν για «μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων».

Η γνωμοδότηση και οι αγωγές

Παράλληλα επισημαίνουν πως η γνωμοδότηση του ΝΣΚ εκδόθηκε μετά από προσφυγή σε αυτό (με κοινό έγγραφο) των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Υγείας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ  )και επιμένουν εξ αρχής ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειχε επισημάνει «πως με τους χειρισμούς της (τότε) Κυβέρνησης «ουσιαστικά συγκαλύπτεται το ελληνικό σκέλος ενός αναμφισβήτητου οικονομικού σκανδάλου με διεθνή διάσταση» (στις 18 Μαΐου 2018, στη Βουλή.¨

Υποστηρίζουν δε πως παράλληλα την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε προκειμένου να αναζητηθούν αποζημιώσεις υπέρ του δημοσίου.

«Ύστερα από αίτημα των Υπουργών, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θέτει το νομικό πλαίσιο ώστε τα αρμόδια Υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να ασκήσουν αγωγές. Αυτό θα κάνουν. Σε αντίθεση με αυτά που έκαναν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που αντί να διερευνήσουν το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων. Οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν, όμως το οικονομικό σκάνδαλο παραμένει. Η κυβέρνηση κινείται μεθοδικά προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Η κατάθεση Αγγελή

Ο Γιάννης Αγγελής προκάλεσε πολιτικό σεισμό στα τέλη του 2018 όταν με αναφορές του μίλησε για πρώτη φορά για σχέδιο πολιτικής στοχοποίησης του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που παραιτήθηκε από επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, (θέση που κατείχε τότε για 3 μήνες) προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στην έρευνα, αναφέρθηκε στον αποκαλούμενο “Ρασπούτιν” τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ενορχηστρωτή των πάντων και είχε υποστηρίξει ότι τα περί προφυλάκισης των τριών πολιτικών προκύπτουν από συζητήσεις που είχε με την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την τότε Γενική Επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου. Είχε πεί μάλιστα πως είχε αναφέρει τα πάντα στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου.

Και οι τρείς , στις δικές τους καταθέσεις, τον είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά, ενώ ο ίδιος αναφερόμενος στη συνεργασία του με τους παραπάνω δεν παρέλειψε να εκφράσει την πικρία του για τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν τα παραπάνω πρόσωπα τα οποία εμπιστεύονταν και με τα οποία είχε στενότατη συνεργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “Νοιώθω ότι με πούλησαν, με πρόδωσαν και με έστυψαν άνθρωποι που εμπιστεύτηκα κι αυτό είναι κάτι που με πονάει πολύ”.

Σε βαρος του πάντως εχει στραφεί και η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Τι καταγγέλλει

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει καταγγείλει συγκεκριμένα πως υπήρξε σχέδιο προκειμένου να οδηγηθούν στη φυλακή για το σκάνδαλο της Novartis κορυφαία πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να μην έχει αναφερθεί ονομαστικά στο ποιος κρυβόταν πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» ωστόσο είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για στέλεχος της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ήταν «πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Εχει καταθέσει πως πέραν της Novartis και σε άλλες υποθέσεις υπήρξαν παρεμβάσεις “Ρασπούτιν”, ενώ φέρεται να υποστήριξε, ότι από το 2013 υπήρχαν δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν είχαν κινηθεί καθόλου, ενώ για άλλες που μπήκαν στο αρχείο φέρεται να είπε «ότι αν γίνει έρευνα κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους».

Ήδη, ενώπιον της ανακρίτριας έχουν βρεθεί πέντε κορυφαίοι πολιτικοί, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Στουρνάρας ενώ την προσεχή Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, αναμένεται η κατάθεση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ