Παρά την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης ότι δημιουργείται με τη βούλα της Βουλής προηγούμενο για πολιτικές διώξεις βουλευτών και μπαίνει σε αμφισβήτηση η ελευθερία του λόγου, τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε και έτσι η ολομέλεια του κοινοβουλίου ήρε την ασυλία της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου μετά από μήνυση συνδικαλιστών της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα υπέρ της άρσης ασυλίας της κ. Αδαμοπούλου ψήφισαν 162 βουλευτές ενώ 116 βουλευτές καταψήφισαν και 15 ψήφισαν «παρών»

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, είχε στραφεί εναντίον της βουλευτού του ΜέΡΑ25 για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή στις 2 Ιουλίου και κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», η βουλευτής από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε δημοσιεύματα και μαρτυρίες ότι στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν αστυνομικά όργανα που φορούν κουκούλες και ρίχνουν βόμβες μολότοφ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Πριν από την ψηφοφορία η συζήτηση διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα με σοβαρές καταγγελίες από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπροσώπων του ΚΙΝΑΛ που αντιτάχθηκαν στην άρση της ασυλίας της κα Αδαμοπούλου ενώ προέκτειναν τη συζήτηση για τη δημοκρατία και τους κινδύνους που την απειλούν.

Μάλιστα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «βαρύγδουπη ήττα του κοινοβουλευτισμού», επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΝΔ κάνοντας λόγο για «Νέα Δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Μοντέλο Ερντογάν και Όρμπαν

 
«H κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη επέλεξε την σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε κοινοβουλευτική δικτατορία. Σε δικτατορία που δεν κλείνει τη Βουλή, αλλά καταργεί de facto τον κοινοβουλευτισμό, ακολουθώντας το μοντέλο Ερντογάν και Ορμπάν, το οποίο προβλέπει ως πρώτο βήμα, την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος ελευθερίας λόγου των βουλευτών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου μίλησε για το άνοιγμα μιας νέας σκοτεινής εποχής και κατέθεσε πλήθος δηλώσεων και δημοσιευμάτων για τον τρόπο δράσης αστυνομικών με μεταμφίεση, για αστυνομικούς που έφεραν κουκούλες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, δηλώσεις για προβοκάτσιες.

«Δεν άνοιξε ρουθούνι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις υπουργών Προστασίας του Πολίτη, εκπροσώπου Αστυνομικών, πλήθος βουλευτών και κεντρικών πολιτικών παραγόντων, συντακτών, για δημοσιεύματα. Ούτε λόγος για έγκληση εκεί, όχι ότι θα έπρεπε να γίνει. Εκεί οι κύριοι της Ένωσης που με κατηγορούν, δεν είδαν τίποτα το συκοφαντικό, τίποτα το προσβλητικό που να τους θίγει την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε πως «είτε επί τόσα χρόνια αποδέχονταν αδιαμαρτύρητα αυτούς τους δημόσιους ισχυρισμούς και άρα είναι ύποπτο να εξανίστανται τώρα, είτε η όψιμη ευαισθησία τους εξυπηρετεί σκοπιμότητα».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε παρεμπίπτον ζήτημα με το σκεπτικό ότι η αίτηση εισάγεται αντίθετα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, και εντάσσεται σε επιχείρηση ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέδεσαν μάλιστα την περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου με την προκαταρκτική έρευνα κατά των τριών πολιτικών αρχηγών – του ΣΥΡΙΖΑ, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και του γραμματέα του ΜέΡΑ25 – για τη συμμετοχή τους στις τιμητικές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.

«Βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής και εν όψει μιας επιχείρησης από τη μεριά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστικοδικαστικό κράτος. Στιγμή αυτής της επιχείρησης είναι και αυτό που σήμερα συντελείται στη Βουλή», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που κατηγόρησε τη συμπολίτευση ότι επιδιώκει δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών, ώστε να περιορίσουν την κριτική τους, να σιωπήσουν.

«Η επιχείρηση αυτή της οικοδόμησης του αστυνομικοδικαστικού κράτους έχει εκφραστεί πολλαπλώς όλο το τελευταίο διάστημα. Το επεισόδιο της εκκίνησης διαδικασίας προκαταρκτικής εξέτασης κατά τριών αρχηγών κομμάτων, του κ. Τσίπρα, του κ. Κουτσούμπα και του κ. Βαρουφάκη, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την επιχείρηση», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τι δρόμο ανοίγετε κ. πρόεδρε; Μέσα στο κοινοβούλιο, πολύ συχνά βουλευτές της ΝΔ, ο ίδιος ο αρχηγός της, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επί σειρά ετών για παράδειγμα ότι χαϊδεύουμε την τρομοκρατία, ότι συνδεόμαστε μαζί της, ότι εμμέσως ψηφοθηρούμε κλπ. Να καταθέσει αύριο ο συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής Αθήνας ή ο γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, θα την κάνετε δεκτή;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας

«Είναι αδιανόητο οι αναφορές βουλευτών από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη όχι μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά ούτε καν τα χρόνια πριν από τη δικτατορία, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η απορρύθμιση της πολιτικής ομαλότητας», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο. Πριν 60 χρόνια στο κοινοβούλιο, Αρχηγός της Αριστεράς είχε αναφέρει από βήματος ονομαστικά το Γεώργιο Παπαδόπουλο, που τότε ήταν ταγματάρχης, ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς του Έβρου. Είχε πει μάλιστα «προσέξτε γιατί κάτι μου λέει πως αυτός θα μας δέσει μετά από λίγο καιρό». Γιατί το αναφέρω; Διότι δε διανοήθηκε κανείς από καμία πλευρά τότε να εγκαλέσει τον βουλευτή για συκοφαντική δυσφήμηση διότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την προβοκάτσια Παπαδόπουλου. Τώρα 57 χρόνια μετά κάνουμε αυτή τη συζήτηση που θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Από τη συσσώρευση τέτοιων υποθέσεων που έχουμε τελευταία, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, «προκύπτει η προσπάθεια που γίνεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, να νομιμοποιήσει και να εγκαινιάσει μια πρακτική άρσης βουλευτικής ασυλίας, για πράξεις και γνώμες βουλευτών που σχετίζονται κατεξοχήν με την κοινοβουλευτική και πολιτική τους δραστηριότητα».

«Υπάρχει προφανής απουσία της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος. Στα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι προφανές, πρέπει τα θύματα αυτών των εγκλημάτων να είναι απολύτως εξατομικευμένα,. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κ. Αδαμοπούλου αναφέρθηκε σε ολόκληρη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, οπότε δεν στοιχειοθετείται καν η αντικειμενική αλλά και η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, είπε πως προτού διαβιβάσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργού της Δικαιοσύνης, στη Βουλή τις δικογραφίες, έχει διενεργήσει έλεγχο που αφορά το παραδεκτό και τη νομική βασιμότητα. Είπε επίσης ότι η Βουλή, σύμφωνα με τον Κανονισμό της, αλλά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν έχει επ’ ουδενί τη δυνατότητα και αρμοδιότητα να ελέγξει το ουσία βάσιμο των κατηγοριών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέγνωσε απόσπασμα από την ομιλία της κ. Αδαμοπούλου, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία προνομιακή μεταχείριση, καμία απολύτως διάκριση στην ποινική μεταχείριση μεταξύ πολιτών και βουλευτών ή υπουργών. Ό,τι ισχύει για τον πολίτη να ισχύει και για τον βουλευτή και για τον υπουργό».

«Εάν η έγκληση είναι σωστή, αυτό δεν αφορά την υπόθεση αυτή καθ’ εαυτή από τη νομική και ουσιαστική άποψη, αλλά το παραδεκτό. Το παραδεκτό, όμως, εξετάζεται μόνο από τα δικαστήρια», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr





ΠΗΓΗ