Ανάσα πήραν εκατομμύρια πολίτες μετά τα ελπιδοφόρα νέα που ήρθαν από την Κομισιόν.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ΕΕ μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

 

«Βλέπουμε φως στο τούνελ» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ κάλεσε τα κράτη – μέλη να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για τον εμβολιασμό τώρα. Η Ευρώπη έχει κλείσει συμβόλαια για εμβόλια με 6 φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ έχει εξασφαλίσει και τη μεγαλύτερη ποσότητα δόσεων στον κόσμο.

 

 

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να διατεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Έτοιμα να γεμίσουν με τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης στα κέντρα διανομής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Τραμπ – σε συνεργασία με το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν – σχεδιάζει να διανείμει 6.4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer εντός 24 ωρών μετά την έγκριση του. Η συνεδρίαση των αρμόδιων αρχών ορίστηκε για τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του μετά τις εκλογές.

Την έναρξη των εμβολιασμών για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες στα τέλη του 2020 σχεδιάζουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 

 

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα σκευάσματα που προσπαθούν να κερδίσουν την κούρσα. Στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει συγκριτικά τα εμβόλια με βάση την αποτελεσματικότητα, το χρόνο διάθεσης, την τιμή και τον τρόπο μεταφοράς και αποθήκευσης.

Στο 95% φτάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σύμφωνα με τους δημιουργούς του, με το εμβόλιο της Moderna να ακολουθεί με 94,5%. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του δικού της σκευάσματος, Sputnik V, ξεπερνά το 95%.

Στην κλίμακα των τιμών προηγούνται τα δύο εμβόλιο τύπου RNA ενώ πιο φτηνά είναι τα δύο που ανήκουν στην κατηγορία του ιϊκού φορέα.

 

 

Έτοιμες να αναλάβουν την έγκαιρη διανομή του εμβολίου δηλώνουν οι αεροπορικές εταιρείες, που επενδύουν σε κέντρα ψύξης σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ