Την εκδίκαση στα Τριμελή και Πενταμελή Εφετεία των κατ’ έφεση ποινικών υποθέσεων για τους κρατούμενους, όπως ισχύει και για τους προσωρινά κρατούμενους, ζητά η Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων με επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωσταντίνο Τσιάρα την οποία κοινοποιούν και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνουν, κάθε κατηγορούμενος πολίτης, έχει δικαίωμα στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη και απαραβίαστο δικαίωμα να κριθεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό και μάλιστα εντός ευλόγου προθεσμίας.

Ωστόσο , επισημαίνουν, το δικαίωμα αυτό κατ´ ουσίαν αδρανοποιείται, καθώς για τους περισσότερους κατηγορούμενους-κρατούμενους ενδεχόμενη απόσυρση της υπόθεσής τους από το πινάκιο θα σημάνει και συμπλήρωση των προϋποθέσεων για την υφ´ όρων απόλυση χωρίς να έχει εκδικαστεί η έφεση τους.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωσταντίνο Τσιάρα.

ΚΟΙΝ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κύριε υπουργέ

Αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η έκδοση της νέας ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των δικαστηρίων για το, μετά την 6.12.2020, χρονικό διάστημα.

Η Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων, (που αριθμοί περισσότερα από 2000 ενεργά μέλη-δικηγόρους πανελλαδικά)

 
στο πλαίσιο της έμπρακτης διάθεσης για συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς διά της παρούσας προβαίνει σε συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης με όρους ασφαλείας όλων των παραγόντων της δικής και των πολιτών.

 
Οι περισσότερες αίθουσες των δικαστηρίων της χώρας είναι άδειες ενόψει των έκτακτων μέτρων που ισχύουν για την προστασία από την πανδημία. Κάθε κατηγορούμενος πολίτης(ημεδαπός ή αλλοδαπός)

 
έχει δικαίωμα στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη και απαραβίαστο δικαίωμα να κριθεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό και μάλιστα εντός ευλόγου προθεσμίας. Το δικαίωμα αυτό κατ ουσίαν αδρανοποιείται, αναναλογιστείτε ότι για τους περισσότερους κατηγορούμενους – κρατούμενους ενδεχόμενη απόσυρση της υπόθεσής τους από το πινάκιο θα σημάνει και συμπλήρωση των προϋποθέσεων για την υφ´ όρων απόλυση χωρίς να έχει εκδικαστεί η έφεση τους.

Η πρόταση μας συνεπώς έχει ως εξής. Να διατηρηθούν οι γενικές προβλέψεις της προηγούμενης ΚΥΑ με μόνη προσθήκη, την εκδίκαση στα Τριμελή και Πενταμελή Εφετεία των κατ έφεση ποινικών υποθέσεων για τους κρατούμενους, όπως ισχύει και για τους προσωρινά κρατούμενους, ακόμη και με προσθήκη νέων δικασίμων, διότι πλέον εφαρμόζεται ο περιορισμός και η απαγόρευση παρουσία τρίτων ( που δεν είναι άμεσοι παράγοντες, διάδικοι – μάρτυρες) στις αίθουσες και στους διαδρόμους των δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ