Οι Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης ζητούν την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, με την παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και των διοικήσεων των εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, ώστε να συζητηθούν και να ελεγχθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής οι καταγγελίες περί αδιαφάνειας στους διαγωνισμούς προσλήψεων οδηγών και τεχνιτών στις αστικές συγκοινωνίες και τα αποτελέσματα του ελέγχου του ΑΣΕΠ, που οδήγησε σε αλλαγές των πινάκων προσληπτέων, κατάταξης και απορριπτέων κατά 37% για την ΟΣΥ Α.Ε. και κατά 45% για τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε.
Το προηγούμενο διάστημα, οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς (Υποδομών και Μεταφορών), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), Κώστας Ζαχαριάδης (Εσωτερικών), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης) και Μάριος Κάτσης (Ψηφιακής Διακυβέρνησης) είχαν ζητήσει με επιστολή τους την παρέμβαση του ΑΣΕΠ, αλλά και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ΟΣΥ Α.Ε. είχαν δημοσιοποιηθεί και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων.

Ολόκληρη η επιστολή:

Προς: τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιο Μπούρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στις 30/10/2020 προκηρύχθηκαν με την υπ’ αριθμ. 1/2020 προκήρυξη του ΑΣΕΠ οι εξής θέσεις:

τριακόσιες εξήντα επτά (367) θέσεις προσωπικού Δ.Ε. Οδηγών Λεωφορείων και πενήντα έξι (56) θέσεις Δ.Ε. Τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στην ανώνυμη εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (Ο.ΣΥ. Α.Ε.).
εκατόν ογδόντα έξι (186) θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου άρθρου του ν. 4722/2020, στην Ανώνυμη Εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).
Στις 8/12/2020 πραγματοποιήθηκε ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., όπου παρουσιάστηκε κοινός πίνακας διοριστέων, αναπληρωματικών και απορριπτέων του εν λόγω διαγωνισμού προσλήψεων, με προσωποποιημένα-ταυτοποιήσιμα προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων υποψηφίων που σχετίζονται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, όπως τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, η μοριοδότηση λόγω πολυτεκνίας ή τριτεκνίας και η μοριοδότηση λόγω Α.Μ.Ε.Α. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η ιστοσελίδα του οργανισμού (https://www.osy.gr/) να παραμείνει εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε νέα ανάρτηση προσωρινών πινάκων διοριστέων και αναπληρωματικών υποψηφίων, καθώς και πίνακας απορριπτέων με μη προσωποποιημένα – ταυτοποιήσιμα προσωπικά δεδομένα που να σχετίζονται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των παραπάνω.
Η σχετική ελεγκτική διαδικασία του ΑΣΕΠ για την πρώτη προκήρυξη ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της εκδόθηκαν 19 αποφάσεις για την Ο.ΣΥ. Α.Ε. με αποτέλεσμα να επέλθουν μεταβολές σε ποσοστό 37% επί των πινάκων προσληπτέων, κατάταξης και απορριπτέων, πρωτοφανώς υψηλό αποτέλεσμα μεταβολών που υπογραμμίζει τα προβλήματα νομιμότητας της διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα για την Προκήρυξη 1/2020 της Ανώνυμης Εταιρείας ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) για την οποία έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 14 αποφάσεις του ΑΣΕΠ, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, αλλά τα προβλήματα νομιμότητας είναι ανάλογα.

Επειδή τα ζητήματα νομιμότητας από την εξέλιξη της διαδικασίας των ως άνω προκηρύξεων και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ως εκ της φύσης τους (προστασία προσωπικών δεδομένων) δεν αφορούν μόνο τους διαγωνισμούς αυτούς, αλλά άπτονται γενικότερα του μείζονος ζητήματος διενέργειας επιλογής προσωπικού του δημοσίου με αδιάβλητες και σύμφωνα με το Σύνταγμα διαδικασίες,

Επειδή η Επιτροπή μας πρέπει να μεριμνά ελεγκτικά αλλά και προληπτικά σε παρόμοιες περιπτώσεις, σας παρακαλούμε να συγκαλέσετε εκτάκτως την Επιτροπή, με παρουσία του αρμόδιου Υπουργού και των διοικήσεων των εταιριών ΣΤΑΣΥ ΑΕ και ΟΣΥ ΑΕ ούτως ώστε να ενημερωθεί η Βουλή και να ασκήσει σχετικά τις θεσμικές της αρμοδιότητες.

Με εκτίμηση,
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Νικόλαος Βούτσης
Γιώργος Κατρούγκαλος
Σπύρος Λάππας
Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Παύλος Πολάκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ