Βαρύ το χτύπημα του εγκέλαδου στη Θεσσαλία από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ αλλά και από τον νέο ισχυρό σεισμό που έγινε το βραδυ της Πέμπτης καθώς και τους συνεχείς μετασεισμούς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 3 Μαρτίου στις παραπάνω περιοχές.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης που έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Λέκκας: Μας αιφνιδίασε ο νέος ισχυρός σεισμός

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο του MEGA για το δεύτερο ισχυρό σεισμό στη Θεσσαλία.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο σπάνιο φαινόμενο του «σεισμικού ζεύγους» που «χτύπησε» τη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Ελασσόνα δεν ήταν μετασεισμός της προηγούμενης, αλλά ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος.

«Μας αιφνιδίασε ο νέος σεισμός, όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, γιατί εκεί που όλα πήγαιναν καλά, με το μεγάλο σεισμό των 6 βαθμών και με τη μετασεισμική ακολουθία, ένα άλλο ρήγμα, το οποίο ανήκει στην ίδια ζώνη, ενεργοποιήθηκε και έδωσε ένα σεισμό πάλι 6 βαθμών» σημείωσε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας: «Ένα ρήγμα ποτέ δεν πάει μόνο του, είναι αρκετά μαζί και συνιστούν συνήθως μία ρηξηγενής ζώνη».

«Ένα άλλο ρήγμα από την ίδια ζώνη του βορειοδυτικότερα ήταν αυτό που έμεινε ανέπαφο στον πρώτο σεισμό και ενεργοποιήθηκε στον δεύτερο σεισμό. Το καλό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία εξέλιξη σεισμικότητας που ουσιαστικά δρομολογείται προς τα ΒΔ του Μεσοχωρίου, όπου υπάρχουν λίγοι οικισμοί και πολλοί λίγοι κάτοικοι» πρόσθεσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.

«Είναι μία ιδιότυπη ακολουθία, δεν είναι η κλασική ακολουθία, είναι σχετικά σπάνια. Από εκεί και πέρα βεβαίως έχουμε διάφορα σενάρια τα οποία θα συζητήσουμε σε λίγο και με συναδέλφους από όλα τα πανεπιστήμια. Ουσιαστικά επειδή βρίσκονται πολλές ομάδες εδώ στην περιοχή και εργάζονται: άλλη ομάδα χαρτογραφεί τα ρήγματα, άλλη μελετά από δορυφόρους την περιοχή και αγγίζει που μελετά τα γεωδυναμικά φαινόμενα, είχαμε την πρωτοβουλία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις» συμπλήρωσε για την εξέταση των δεδομένων από την επιστημονική κοινότητα.

Καταλήγοντας, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθος των δονήσεων θα είναι μικρότερο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ MEGATV-BINTEO:MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ