Δείγμα έντονης κοινωνικής ευαισθησίας εμπεριέχει η πρόταση του αντιπρόεδρου της CCBE και τέως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγιώτη Περάκη, για δωρεάν στήριξη των Δικηγορικών Συλλόγων σε θύματα κακοποίησης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Περάκης «ας βοηθήσουμε ν΄ ακουστούν όλες οι φωνές!»

Ειδικότερα, ο κ. Περάκης αναφορικά με την πρότασή του επισημαίνει:

Πολλές φορές μέχρι σήμερα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, εκ του θεσμικού τους ρόλου ως υπερασπιστών του κράτους δικαίου, έχουν προσφέρει σε εξαιρετικές συνθήκες δωρεάν νομική συνδρομή σε πολίτες που έχουν ανάγκη.

Μια τέτοια συγκυρία νομίζω ότι είναι και η τωρινή, που μετά από μία πλημμυρίδα αποκαλύψεων (χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι όλες ανεξαιρέτως οι καταγγελίες είναι βάσιμες και ότι δεν πρέπει όλες ανεξαιρέτως να ελεγχθούν) δημιουργούνται επιτέλους και στη χώρα μας οι κοινωνικές προϋποθέσεις να μιλήσουν τα θύματα σεξουαλικής ή άλλης κακοποίησης.

Διότι, ακόμη και σήμερα, ας μη μας διαφεύγει πως μια τέτοια απόφαση, πέρα από το ψυχολογικό της βάρος, συνεπάγεται και μια σειρά άλλων συνεπειών, κυρίως νομικών, οι οποίες, ιδίως για ανθρώπους οικονομικά και κοινωνικά μη ισχυρούς, είναι συχνά ο πλέον κρίσιμος αποτρεπτικός παράγοντας.

Ενόψει αυτού, προκειμένου οι ενδεχόμενες -σχεδόν αναπόφευκτες- νομικές προεκτάσεις και διαδικασίες μιας καταγγελίας να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα θύμα προκειμένου να λύσει τη σιωπή του, νομίζω πως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, αφουγραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας, θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία μιας ειδικής γραμμής παροχής νομικής βοήθειας σε θύματα τέτοιων περιστατικών που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις νομικές συνέπειες της καταγγελίας τους.

Είμαι βέβαιος ότι μόλις οι Σύλλογοι εξαγγείλουν μια τέτοια πρωτοβουλία, θα την αγκαλιάσει και θα την στηρίξει το σύνολο των συναδέλφων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ