Τη διαβεβαίωση προς το ποίμνιο της Μητέρας Εκκλησίας στην Πόλη, αλλά και σε κάθε γωνιά της Οικουμένης, ότι όσο ο Θεός το επιτρέπει θα συνεχίσει τη διακονική προσφορά του, δίχως να αμελήσει το χρέος του έναντι του μέλλοντος του Οικουμενικού Θρόνου, και χωρίς να απεμπολήσει την ιερά παρακαταθήκη και την καθαγιασμένη κληρονομία των πατέρων μας, έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εόρταζε την 47ην επέτειο από την εκλογή του σε Επίσκοπο (Μητροπολίτη Φιλαδελφείας).

«Δοξολογούμε το όνομα του Θεού των Πατέρων μας, του καιρούς και χρόνους εν τη ιδία Αυτού εξουσία θεμένου, ο οποίος αξιώνει την ημετέραν Μετριότητα να εορτάση και εφέτος εν λειτουργική συνάξει, παρά τας δυσκολίας λόγω της ενσκηψάσης πανδημίας του κορωνοιού, την 47ην επέτειον από της εις επίσκοπον εκλογής μας. Καθ’ όλα τα 47 αυτά έτη, εκρατήσαμεν ζωντανούς εις την μνήμη και την καρδιά μας τους λόγους του αοιδίμου Προκατόχου μας, Πατριάρχου Δημητρίου του πραέος, κατά την αναγγελίαν της εκλογής μας, και κατεβάλομεν προσπάθειαν να δικαιώσουμε την πατρικήν προβολήν και την βαθείαν πεποίθησίν του ότι θα τιμήσωμεν εν παντί την τιμήσασαν ημάς Εκκλησίαν και ότι μετά μείζονος υπευθυνότητος, ζήλου και εργατικότητος, θα διακονήσωμεν τη Μητρί Εκκλησία, εν ταπεινώσει πάντοτε και πιστότητι και υπακοή προς αυτήν, τα της δόξης αυτής λογιζόμενοι, εις δόξαν Θεού».

Αναπέμπουμε ύμνον ευχαριστίας προς τον δωρεοδότην Θεόν δι’ όσα πλουσιοπάροχα εχάρισεν εις το ταπεινόν μας πρόσωπον, χωρίς να το αξίζουμε.

Και σήμερα, από τον ιστορικόν αυτόν Ιερόν Ναόν, αφιερωμένον εις τον πάτρωνα του κατά κόσμον ονόματός μας, ‘Αγιον Δημήτριον, τον Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτην, δίδομεν την υπόσχεσιν ότι και δι’ όσα ακόμα έτη θα μας αξιώση η χάρις του Κυρίου να συνεχίσουμε την διακονικήν προσφοράν μας, δεν θα αμελήσουμε το χρέος μας έναντι του μέλλοντος του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, ούτε θα λησμονήσουμε την μακραίωνα ιστορία μας, ούτε δε και θα απεμπολήσουμε την ιερά παρακαταθήκη και την καθαγιασμένη κληρονομία των πατέρων μας, αλλά θα παραμείνουμε ”εδραίοι και αμετακίνητοι”, όπως συνιστά ο Απόστολος των Εθνών (Α´ Κορ. ιε´, 58), ”αγραυλούντες και φυλάσσοντες φυλακάς της νυκτός” (Λουκ. β´, 8), όπως οι ποιμένες εις την Βηθλεέμ, και ”γρηγορούντες και προσευχόμενοι” (πρβλ. Ματθ. κστ´, 41), όπως ο ίδιος ο Κύριος εις τον κήπον της Γεσθημανή. Αυτό είναι το χρέος μας.

Τα περαιτέρω ευρίσκονται στα χέρια του Θεού, ο οποίος και γράφει την ιστορίαν δι’ ημών των ανθρώπων, και ο οποίος δεν θα μας αφήση να πειρασθούμε πέραν από όσον αντέχομεν».

Στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του Αγίου μάρτυρος Σεβαστιανού, στον ιστορικό Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση σε αυτόν το σταθμό της προσωπικής πορείας του στην Εκκλησία.

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι στον ναό αυτόν υπήρχε κατά τα βυζαντινά χρόνια Αγίασμα αφιερωμένο στον ‘Αγιο Σεβαστιανό, το οποίο εξαφανίσθηκε, αλλά με θαυματουργικό τρόπο αποκαλύφθηκε πάλι τον 19ο αι. και έκτοτε οι πιστοί συρρέουν, ιδιαιτέρως αυτή την ημέρα, για να προσκυνήσουν και να πάρουν από το αναβλύζον ευλογημένο ύδωρ.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ