Νέα υπουργική απόφαση για την ηχογράφηση – αποηχογράφηση των πρακτικών σε ποινικές δίκες εξέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Με αυτή εστιάζεται η προσοχή στην αποδεικτική διαδικασία και ειδικότερα στις καταθέσεις των μαρτύρων και στις απολογίες των κατηγορουμένων .

Είχε προηγηθεί αίτημα των δικαστών που ζητούσαν να αλλάξει το σύστημα ηχογράφησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών στα ποινικά δικαστήρια που μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται και την περασμένη βδομάδα έγινε παρουσίαση του στον υπουργό Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητούν οι δικαστές.

Υπενθυμίζεται πως το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία εφαρμόζεται στα ποινικά δικαστήρια με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων της Δικαιοσύνης, η οποία με καθυστέρηση δεκαετιών μπαίνει (και) με αυτό τον τρόπο στην ψηφιακή εποχή.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προμηθευτεί την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η υλοποίηση του συστήματος ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου πιλοτικά σε τρία Τριμελή Πλημμελειοδικεία Αθηνών, ενώ αναμένεται στο προσεχές διάστημα η επέκτασή του σε όλα τα υπόλοιπα ποινικά δικαστήρια. Στο «κρας τεστ»τηες περασμένης βδομάδας υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης παρούσα ήταν η Πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Σοφία Φούρλαρη ενώ στην παρουσίαση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου, Πρόεδρος Εφετών κ. Γιώργος Παπαγεωργίου.

Η νεα απόφαση απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης δημοσιεύθηκε στο Β τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (αριθμός 490/9.2.2021). ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Προβλήματα

Ενώ λοιπόν πατήθηκε το κουμπί έναρξης, οι δικαστές έρχονται να διαπιστώσουν προβλήματα λειτουργικότητας και να θέσουν σειρά ζητημάτων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων υποβάλλει σχέδιο τροποποίησης διατάξεων για τη μαγνητοφώνηση της διαδικασίας στην ποινική δίκη, δηλαδή σχέδιο τροποποίησης του άρθρου 143 παρ. 4 ΚΠΔ και της Υ.Α. 45304/15-1-2021, το οποίο επιμελήθηκε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης– Πρόεδρος Πρωτοδικών.

Οπως αναφέρει η επιστολή:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με το άρθρο 143 του νέου ΚΠΔ (Ν. 4620/2019) προβλέφθηκε για πρώτη φορά η (υποχρεωτική ως προς τα κακουργήματα και προαιρετική για τα πλημμελήματα) τήρηση των πρακτικών στα ποινικά δικαστήρια με φωνοληψία ή εικονοληψία, ενώ η παρ. 4 του άρθρου αυτού εξουσιοδότησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου αυτού τρόπου τήρησης των πρακτικών.

Στη συνέχεια εκδόθηκε η Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης 45304/15.1.2021 (ΦΕΚ Β΄ 136/19.1.2021), η οποία ρυθμίζοντας τις λεπτομέρειες εφαρμογής της πιο πάνω διάταξης προέβλεψε εφαρμογή του συστήματος της φωνοληψίας «από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας».

Ωστόσο, με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα η μαγνητοφώνηση του συνόλου της διαδικασίας αποδείχθηκε, μετά την πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή του θεσμού, ότι δεν μπορεί να καταλάβει το σύνολο της διαδικασίας, αλλά ούτε και το τμήμα εκείνο που καθορίστηκε με την πιο πάνω υπουργική απόφαση, καθώς τα τηρούμενα με τον τρόπο αυτό πρακτικά, μετά την απομαγνητοφώνηση, δεν έχουν συνοχή και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται ως ασύντακτα, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η ανάγνωσή τους και η κατανόηση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Ενόψει αυτών σας υποβάλλουμε σχέδιο τροποποίησης της πιο πάνω υπουργικής απόφασης, ώστε τελικά η μαγνητοφώνηση να καταλάβει το τμήμα εκείνο της διαδικασίας που πρέπει να αποτυπώνεται με λεπτομέρεια στα πρακτικά, χωρίς να αλλοιώνεται η συνολική εικόνα των πρακτικών.

Παράλληλα, προτείνεται τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 143 ΚΠΔ, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό της Δικαιοσύνης αφορά όχι μόνο στη ρύθμιση των λεπτομερειών, αλλά και στον καθορισμό της έκτασης εφαρμογής του συστήματος τήρησης των πρακτικών με φωνοληψία, ώστε να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες και τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων που εγκαθίστανται στα δικαστήρια.

Α. Τροποποίηση άρθρου 143 παρ. 4 ΚΠΔ.

Το εδ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 143 ΚΠΔ τροποποιείται ως ακολούθως: «Η εφαρμογή της τήρησης των πρακτικών με φωνοληψία, καθώς και η εφαρμογή της εικονοτηλεδιάσκεψης στην ποινική δίκη γίνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης που προσδιορίζει το τμήμα της διαδικασίας στο οποίο θα εφαρμοστεί και καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της».

Β. Τροποποίηση της Υ.Α. (Υπουργού Δικαιοσύνης) 45304/15.1.2021 (ΦΕΚ

Β΄ 136/19.1.2021)

Η παρ. 1 της Υ.Α. (Υπουργού Δικαιοσύνης) 45304/15.1.2021 (ΦΕΚ Β΄ 136/19.1.2021) τροποποιείται ως ακολούθως: «1. Το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία εφαρμόζεται στα ποινικά δικαστήρια με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας μόνο κατά το μέρος που αφορά στην κατάθεση των μαρτύρων, των πραγματογνωμόνων και των τεχνικών συμβούλων, στην απολογία των κατηγορουμένων, καθώς και σε όσες περιπτώσεις διάδικος ή συνήγορός του το ζητήσουν για την υποβολή ορισμένου αιτήματος».

Οι δικηγόροι

Η δυνατότητα χρήσης του συστήματος αυτού αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΔΣΑ, που έχει επισημάνει πως «η ως άνω διαδικασία τήρησης των πρακτικών, θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, θα ελαχιστοποιήσει τις αμφισβητήσεις των μαρτυρικών καταθέσεων, θα διευκολύνει ουσιωδώς το έργο των συνηγόρων και θα επιταχύνει την καθαρογραφή των αποφάσεων».

Δείτε την επιστολή των δικαστών ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ