Στη συγκέντρωση όλων των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση , σεξουαλική – λεκτική ή σωματική – βία και γενικότερα ζητήματα κατάχρησης , προχωρούν οι δικαστικές αρχές ομαδοποιώντας τις σχετικές αναφορές και λειτουργώντας με συγκεκριμένες ομάδες εργασίας ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και να διαλευκανθούν νομικά.

Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας αμέσως μετά την δημόσια καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου έχουν σχηματίσει αυτοτελή εισαγγελική έρευνα από δυο εισαγγελείς στην Αθήνα (Νικ. Στεφανάτος και Κ. Σπυρόπουλος) και δυο στην Θεσσαλονίκη καθώς εκτιμάται πως το κίνημα “me Too”) θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας , με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μια την άλλη.

Έτσι οι εισαγγελικές ομάδες θα λειτουργούν περίπου αποκλειστικά για αυτά τα ζητήματα ώστε να έχουν άμεσες νομικές απαντήσεις σε ένα ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις.

Γιαυτό άλλωστε και εξ αρχής η επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, δεν ένωσε τις δικογραφίες που αφορούσαν στις καταγγελίες περι ατασθαλιών στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (στην οποία είχε καταθέσει το Φθινόπωρο η κ.Μπεκατώρου και αναφέρθηκε πρώτη φορά στον βιασμό της) με τις νεότερες που ανέδειξε το περιστατικό της σεξουαλικής βίας.

Αυτό έγινε και στη Θεσσαλονίκη που διενεργείται αυτοτελής έρευνα για τη σωρεία των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

Αυτό είναι και ένα σαφές μήνυμα των αρμοδίων αρχών προς τις καταγγέλλουσες να προσέλθουν στα μόνα αρμόδια όργανα για την επίσημη καταγγελία παράνομων πράξεων , τις εισαγγελίες της χώρας και να προβούν σε καταθέσεις.

Άλλωστε πολλά από τα συμβάντα, όπως περιγράφονται δημόσια δεν είναι χρονικά παραγεγραμμένα. Εν ολίγοις το μήνυμα είναι “ελάτε να καταγγείλετε όσα υποστήκατε”, καθώς για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη θα πρέπει οι αναφορές να γίνουν επίσημα και δια της δικαστικής οδού.

Η οδηγία του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτας dikastiko.gr) με εγκύκλιο του απηύθυνε αυστηρές οδηγίες προς όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας προκειμένου να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στις καταγγελίες αξιόποινων συμπεριφορών κατά της “γενετήσιας ελευθερίας” που σημειώνονται σε χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας μετά το σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση της από παράγοντα του αθλητισμού, έδωσε το παράγγελμα για ταχεία δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών κάνοντας χρήση της δικονομίας που προβλέπει ακόμα και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

“Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφέρονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από το νόμο έγκληση, από τα οποία, εγκλήματα, προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας….”., ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζητούσε μάλιστα να ενθαρρύνονται τα θύματα να καταγγέλλουν το συμβάν με τις απαiτούμενες λεπτομέρειες και η έρευνα να γίνεται ταχύτατα. Παράλληλα βέβαια ανέφερε πως μέχρι να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση οφείλεται σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ