Σε δικαίωση συνταξιούχου, μετά από προσφυγή της προχώρησε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, κρίνοντας πως παρά τις οφειλές της προς το ασφαλιστικό ταμείο δεν έπρεπε να παγώσει η απονομή σύνταξης που είχε αιτηθεί.

Η προσφεύγουσα ασφαλισμένη του ΤΣΑΥ, με τη συμπλήρωση 46 συντάξιμων ετών, υπέβαλε στο Ταμείο αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω γήρατος.

Ακολούθησε η έκδοση απόφασης για τη χορήγησή της, αλλά στη συνέχεια μετά από εκκαθάριση του ασφαλιστικού της λογαριασμού προέκυψε οφειλή άνω των 86.000 ευρώ από μη καταβληθείσες εισφορές και πρόσθετα τέλη.

Η ίδια ενημερώθηκε πως ποσό 25.000 ευρώ θα συμψηφιζόταν με τις συντάξεις που θα λάμβανε, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής θα έπρεπε να το εξοφλήσει εντός δύο μηνών.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η οποία ωστόσο ήρθε τρία χρόνια μετά το αρχικό της αίτημα, η σύνταξή της θα άρχιζε να καταβάλλεται μετά την εξόφληση της οφειλής της, χωρίς αναδρομικό δικαίωμα λήψης συντάξεων.

Σε ένστασή της προς το Ταμείο η προσφεύγουσα επικαλέστηκε τη δεινή οικονομική της κατάσταση και προβλήματα υγείας, ζητώντας να της χορηγηθεί σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης ή σε διαφορετική περίπτωση είτε να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις είτε να λάβει σύνταξη μόνον για τα έτη που είχε καταβάλει εισφορές. Όμως, η ένστασή της απορρίφθηκε.

Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε διαφορετικά.

«Η χορηγηθείσα στην προσφεύγουσα σύνταξη λόγω γήρατος ήταν καταβλητέα από 1.3.2013, δεδομένου ότι η αίτησή της για λήψη της σύνταξης αυτής κατατέθηκε στις 20.2.2013. Η δε Διοικούσα Επιτροπή του καθ’ ου ΝΠΔΔ που έκρινε διαφορετικά και αποφάνθηκε ότι η χορήγηση οριστικής σύνταξης της προσφεύγουσας προϋπέθετε την εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών της, εσφαλμένα εκτίμησε τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεση και πλημμελώς εφάρμοσε το νόμο και είναι ακυρωτέα» σημειώνει στην απόφασή του.

«Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ΕΦΚΑ-ΕΤΑΑ όφειλαν να ενημερώσουν έγκαιρα την ασφαλισμένη για το πραγματικό ύψος της οφειλής της στα Ταμεία» τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Μετά την απόφαση, ο πρόεδρός της Αλέξης Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα 100.000 και πλέον ασφαλισμένων που αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ με ανακοίνωσή της στις 4 Ιανουαρίου διατύπωσε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο για χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν μπόρεσαν, λόγω μνημονίων και κορονοϊού, να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ