Θα οργώσει… τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των βαθμίδων το 2021 το Ελεγκτικό Συνέδριο στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος ελέγχων του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.).

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο πρόεδρός του Ιωάννης Σαρμάς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπό τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων του ερχόμενου έτους (η διαδικασία παρουσίασης στη Βουλή προβλέπεται για πρώτη φορά μετά την ισχύει του νόμου 4700/2020) που παρουσίασε ο κ. Σαρμάς είναι μεγάλος ο κατάλογος των προγραμματισμένων ελέγχων που θα γίνουν από κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ακόμη και σε οργανισμούς οι οποίοι για πρώτη φορά θα δεχθούν «τις επισκέψεις» των δικαστών του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Εκτεταμένοι έλεγχοι

Μάλιστα για πρώτη φορά θα ελεγχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως προς αυτό ο κ. Σαρμάς αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται βάσει των Συνθηκών στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών, με αποτέλεσμα η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να μην ελέγχεται από δημόσιο φορέα εξωτερικού ελέγχου».

Παράλληλα, στον μακρύ κατάλογο στον στοχευμένων ελέγχων, μεταξύ των άλλων, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, ο ΟΑΕΔ, πολύ μεγάλος αριθμός Δήμων ανά την Ελλάδα, θρησκευτικές οργανώσεις (εφόσον λειτουργούν υπό τη μορφή ΝΠΔΔ ή δημοσίων υπηρεσιών), 25 καταστήματα κράτησης (φυλακές), δημοτικές εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων και αφαλάτωσης στα μικρά νησιά, κ.λπ..

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, μάλιστα επιπρόσθετα οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν με ένα ευρύτερο, μείζον, επίκαιρο βλέμμα, όπως είναι αυτό της ανάγκης διασφάλισης της επάρκειας κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενόψει της πανδημίας του Covid-19. Ειδικότερα, θα ελεγχθούν τα κριτήρια για τη διάθεση δημόσιων πόρων για τις ΜΕΘ, ενώ θα μπουν στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα έσοδα κρατικών νοσοκομείων, όπως και εάν το ενοποιημένο νοσήλιο έχει απομακρυνθεί από το πραγματικό κόστος νοσηλείας.

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχουν προγραμματίσει ελέγχους σε φορείς απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα εάν είναι υπερβολικά τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως και για το εάν έχουν υπάρξει, από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς, ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και παράλληλα ένα έχουν γίνει σεβαστές οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρμάς, οι Ρομά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού και η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην Ελλάδα «ο εκτιμώμενος αριθμός Ρομά είναι 300.000» και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το επίμαχο θέμα.

Στο κοινωνικό πρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβάνονται και έλεγχοι, όπως επισήμανε ο κ. Σαρμάς, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των άστεγων επαιτών στο κέντρο μεγάλων πόλεων και ο έλεγχος για τη διαπίστωση του βαθμού εκτέλεσης προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή σε ζητήματα ακεραιότητας», ενώ τόνισε ότι για τους ελέγχους έχουν επιστρατευθεί «η θεωρία των παιγνίων, ο διαφορικός λογισμός και η ανάλυση επικινδυνότητας στηριγμένη στη θεωρία των πιθανοτήτων», αλλά και εάν κριθεί αναγκαίο «θα επιστρατευθούν ακόμη -εκεί που χρειάζεται- και λογισμικά τεχνητής νοημοσύνη, ώστε να εντοπίσουμε τους λογαριασμούς που ελέγχουμε ύποπτες παρεκκλίσεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ