Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.216 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 85.149 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 484.235 νεκρούς επί συνόλου 17.296.118 μολύνσεων. Η Βραζιλία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς μέσα στον μήνα, την ώρα που πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χτυπήσει τρίτο, ακόμα φονικότερο, κύμα της πανδημίας.

Η χώρα των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, που βάλλεται για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση, εμφανίστηκε ξάφνου χθες σε εμπορική πτήση, ορισμένοι από τους επιβάτες της οποίας τον επευφήμησαν και τράβηξαν σέλφι μαζί του, άλλοι όμως τον αποδοκίμασαν με βαρείς χαρακτηρισμούς – αν χρειαζόταν απόδειξη για το πόσο διχάζει τους Βραζιλιάνους.

Σε περιοδεία στην πολιτεία Εσπίριτου Σάντου για τα εγκαίνια των έργων υπό κατασκευή αεροδρομίου, ο κ. Μπολσονάρου εμφανίστηκε στην είσοδο αεροσκάφους που ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, εικονίζονται χαμογελαστοί επιβάτες και μέλη του πληρώματος να τον επευφημούν και να φωτογραφίζονται μαζί του.

Όμως σε άλλα βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι διαθέσεις είναι πολύ διαφορετικές: επιβάτες υψώνουν στον αρχηγό του κράτους το μεσαίο δάχτυλο, φωνάζουν «έξω ο Μπολσονάρου» ή «μουρλέ, διαπράττεις γενοκτονία».

Ο αρχηγός του κράτους, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για «γενοκτονία» από επικριτές του, κατέβασε τη μάσκα για να πετάξει «όποιος φωνάζει ‘κάτω ο Μπολσονάρου’ έπρεπε μάλλον να ταξιδεύει στην πλάτη κανενός γαϊδάρου».

Βραζιλιάνικα ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο πρόεδρος έβγαλε τη μάσκα και μέσα στο αεροδρόμιο, παραβιάζοντας τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Ο αρχηγός του κράτους δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητεί τη χρησιμότητα των μασκών, των μέτρων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, των περιορισμών και των lockdowns που επέβαλαν κυβερνήτες και δήμαρχοι για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας. Διαφήμιζε εξάλλου την υδροξυχλωροκίνη, ανθελονοσιακό φάρμακο που αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικό έναντι της COVID-19, ενώ έφθασε στο σημείο να σπέρνει αμφιβολίες για τα εμβόλια, προτού κάνει στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών. Η δημοτικότητά του έχει πέσει θεαματικά εξαιτίας του αλλοπρόσαλλου τρόπου που χειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος άλλωστε υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες το Copa America, μεγάλη διοργάνωση του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου, επιμένοντας να αψηφά τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων. Αντίπαλοί του καλούν σε διαδηλώσεις αύριο Κυριακή, ημέρα του εναρκτήριου ματς.

Αργεντινή: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 84.000

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 689 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων του νέου κορονοϊού να ξεπερνά το όριο των 84.000, να φθάνει τους 84.628 νεκρούς ως εδώ.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 27.000 – επακριβώς 26.934 – κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό από τον Μάρτιο του 2020 να φθάνει τους 4.093.090.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες 15,73 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 από την 29η Δεκεμβρίου, όταν άρχισε η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης. Έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση το 25% του πληθυσμού των 45 εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθειά της «για να εμβολιάσει, να εμβολιάσει και να εμβολιάσει», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Κάρλα Βιτσότι χθες.

Η Αργεντινή πλήττεται από δεύτερο κύμα που αποδίδεται κυρίως στην παραλλαγή Γάμμα, το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε νωρίτερα την απόφασή του να παραταθούν ως τουλάχιστον την 25η Ιουνίου τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

«Θα παρατείνουμε την απόφαση που είχαμε λάβει ήδη», είπε ο κεντροαριστερός αρχηγός του κράτους στη διάρκεια εκδήλωσης σε κέντρο υγείας, προσθέτοντας πως θα κατατεθεί σύντομα σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο προκειμένου «να συμφωνήσουμε» σε νέα μέτρα.

Οι ισχύοντες περιορισμοί συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μόνο από εργαζόμενους που κρίνεται απολύτως απαραίτητο να πηγαίνουν στις δουλειές τους και την τηλεκπαίδευση.

Χιλή: Σχεδόν 8.000 κρούσματα και άλλοι 133 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 7.972 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 133 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 30.472 νεκρούς επί συνόλου 1.461.419 μολύνσεων.

Ειδικοί τονίζουν ότι καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων πολιτών κάτω των 50 ετών, ειδικά μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε το 96% την Πέμπτη.

Συνδικαλιστές τονίζουν ότι το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη νέο απόλυτο lockdown στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας των επτά εκατομμυρίων κατοίκων, από σήμερα Σάββατο. Είναι η τρίτη φορά τους 14 μήνες της υγειονομικής κρίσης που οι αρχές παίρνουν αυτό το μέτρο.

Η Χιλή πλήττεται από νέο κύμα παρότι συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19, με το 57% του πληθυσμού-στόχου της εθνικής εκστρατείας να έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, την ώρα που έρχεται ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.

Κούβα: Σχεδόν 1.300 κρούσματα και άλλοι 8 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 8 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.288 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 1.065 νεκρούς επί συνόλου 154.866 μολύνσεων στο νησί της Καραϊβικής.

Η πρωτεύουσα Αβάνα κατέγραψε 460 μολύνσεις. Ο δείκτης επίπτωσης έχει υποχωρήσει στα 314,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Παραμένει όμως ο υψηλότερος στη χώρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας, που διεξάγει από τη 12η Μαΐου μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια τα οποία αναπτύχθηκαν εγχωρίως –τα Soberana 2 και Abdala– σε επτά δήμους της Αβάνας, ανήγγειλε πως μεθαύριο Δευτέρα ο εμβολιασμός επεκτείνεται σε όλη την πρωτεύουσα. Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της (2,2 εκατ.) αναμένεται να έχει ανοσοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου.

Η εκστρατεία συνεχίζεται στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας (δυτικά), στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά) και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου 3,1 εκατ. Κουβανοί ως χθες.

Γερμανία: 129 θάνατοι και πάνω από 1.900 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.911 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.713.480, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, ακόμη 129 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 89.816 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Τυνησία: Πάνω από 2.100 κρούσματα και 60 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.161 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 364.819.

Οι θάνατοι άλλων 60 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής στους 13.365 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην Τυνησία, τη 13η Μαρτίου, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους 1,27 εκατ. πολίτες, ενώ 352.873 έχουν λάβει και τις δύο, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου.



ΠΗΓΗ