Η αργή εμβολιαστική εκστρατεία, η πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 έχουν φέρει τη Βραζιλία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ζει ένα δράμα χωρίς τέλος και αναμένεται να φτάσει ως το τέλος Ιουνίου τους 500.000 νεκρούς από covid-19, έχοντας ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας παγκοσμίως με περισσότερους από 220 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους.

Κάποιοι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι το τρίτο κύμα θα είναι ακόμη πιο φονικό από τα δύο πρώτα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Και αντίθετα με τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει μια περίοδος ηρεμίας μεταξύ των κυμάτων της επιδημίας: από τα μέσα Μαΐου η καμπύλη των θανάτων έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό ωστόσο επίπεδο, με τη Βραζιλία να καταγράφει καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 2.000 θανάτους από covid-19.

Η καμπύλη των μολύνσεων από την πλευρά της σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδα άνοδο, άμεση συνέπεια της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η αύξηση αυτή του αριθμού των κρουσμάτων την ώρα που η θνητότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδο κινδυνεύει να προκαλέσει «επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης», προειδοποίησε το Fiocruz, το ινστιτούτο δημόσιας υγείας στην πιο πρόσφατη επιδημιολογική του έκθεση.

Την εποχή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της επιδημίας, τον Μάρτιο και κυρίως στις αρχές Απριλίου, όταν στη Βραζιλία καταγράφηκαν περισσότεροι από 4.000 νεκροί για δύο ημέρες, οι περισσότεροι δήμαρχοι και κυβερνήτες κρατιδίων επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και έκλεισαν τα μη απαραίτητα καταστήματα.

Όμως ήραν τα μέτρα έπειτα από μερικές εβδομάδες, πάρα πολύ νωρίς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Στη Βραζιλία μια άνευ προηγουμένου υγειονομική εκατόμβη έχει καταλήξει να θεωρείται κάτι συνηθισμένο. Η πλειονότητα των ανθρώπων ζει όπως πριν την πανδημία», σχολίασε ο Ζοζέ Νταβίντ Ουρμπάεζ του Κέντρου Επιδημιολογίας της Μπραζίλια.

Ακόμη μια πηγή ανησυχίας είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, με τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανακοινώνονται τις προηγούμενες εβδομάδες στη Βραζιλία σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί την ασιατική χώρα.

Κατσαρόλες και Copa America

Το τρίτο κύμα της επιδημίας κινδυνεύει να πλήξει τη χώρα την περίοδο διεξαγωγής του Copa America, του ποδοσφαιρικού γεγονότος το οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αποφάσισε να δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες, μετά την υποχώρηση της Αργεντινής και της Κολομβίας.

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή, όμως φήμες περί μποϊκοτάζ από τους ποδοσφαιριστές έχουν προκαλέσει αμφιβολίες, ενώ ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο απείλησε να απαγορεύσει τη διεξαγωγή αγώνων στην πόλη σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγειονομική κατάσταση.

Πάντως η κατάσταση με την covid-19 δεν φαίνεται να βελτιώνεται, σε μια χώρα όπου μόλις το 10,8% των πολιτών έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.

Στη διάρκεια διαγγέλματός του την Τετάρτη ο Μπολσονάρου δεσμεύτηκε ότι «όλοι οι Βραζιλιάνοι» θα έχουν εμβολιαστεί ως το τέλος του έτους, ένας δύσκολος στόχος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο διάγγελμά του, το οποίο συνόδευσαν οι χτύποι των κατσαρολικών από τους κατοίκους μεγάλων πόλεων που διαμαρτύρονται για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι η Βραζιλία «ήταν μία από τις χώρες που σημείωσε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του έτους (1,2%)», διότι «δεν ανάγκασε κανέναν να μείνει σπίτι του».

Παρά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, η ανεργία έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους, 14,7%, και η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.

«Αν ο εμβολιασμός δεν καταφέρει να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της άρσης των περιορισμών, το τρίτο κύμα ενδέχεται να είναι σφοδρό», εκτίμησε ο Μάουρο Σάντσες, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου της Μπραζίλια.



ΠΗΓΗ