Ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών Χάιντς Φάσμαν έγινε σήμερα (16/04) το πρώτο μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, το οποίο εμβολιάζεται κατά του νέου κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας στη Βιέννη, ο 65χρονος Χάιντς Φάσμαν εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε ιατρείο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, όπου αυτή την περίοδο γίνονται εμβολιασμοί σε ανθρώπους με έτος γέννησης 1955 και αργότερα.

«Είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένος, επειδή ο εμβολιασμός είναι απλά ένα μικρό τσίμπημα, που όμως έχει μεγάλα αποτελέσματα», δήλωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι «με τον εμβολιασμό δημιουργούμε τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα που τόσο λείπει σε όλους μας».

Ο Χάιντς Φάσμαν, καλώντας τους εκπαιδευτικούς, που έχουν το ραντεβού εμβολιασμού μπροστά τους, να το πραγματοποιήσουν, τόνισε πως «με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο προστατεύετε τη δική σας υγεία, αλλά συμβάλλετε επίσης σε ένα ασφαλές σχολείο, το οποίο κατόπιν θα μπορεί τελικά να λειτουργήσει και πάλι κανονικά».

Ο ίδιος, απευθυνόμενος ως υπουργός Επιστημών σε ανθρώπους που είναι ακόμη διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «ο κίνδυνος ενός εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο μίας νόσου κορονοϊού, με συχνά βαριές συνέπειες».

Κουρτς: Βλέπουμε μια μικρή μείωση στον αριθμό των λοιμώξεων

«Οι επιπλέον δόσεις από το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer σημαίνουν μια περαιτέρω ώθηση στους εμβολιασμούς, και όποιος θέλει να εμβολιαστεί θα λάβει τον εμβολιασμό του έως τα τέλη Ιουνίου», διαβεβαίωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, στο πλαίσιο των σημερινών διαβουλεύσεων στην Καγκελαρία στη Βιέννη, ως προς την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.

Τις διαβουλεύσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς και των Πράσινων, με εμπειρογνώμονες, με τις ηγεσίες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης και με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, ενώ τα αποτελέσματά τους αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα.

Από την ομοσπονδιακή καγκελαρία αναμένεται ότι από το συνολικά 1.000.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfizer, θα φθάσουν στην Αυστρία 100.000 επιπλέον δόσεις μέσα στον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 600.000 τον Ιούνιο.

Ο Κουρτς θεωρεί ότι η κατάσταση της πανδημίας είναι σταθερή αυτήν τη στιγμή, αλλά διαφορετική από περιοχή σε περιοχή, σημειώνοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «βλέπουμε μια μικρή μείωση στον αριθμό των λοιμώξεων, και φυσικά αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στον αριθμό των ανθρώπων που πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία σε νοσοκομεία».

Πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων, η αποκαλούμενη Επιτροπή Φωτεινού Σηματοδότη, που αξιολογεί την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, εκτίμησε ότι υπάρχει κορύφωση του τρέχοντος κύματος και επανέλαβε τη σύστασή της για τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για μείωση των επαφών, καθώς και για συχνά τεστ, χαιρετίζοντας ρητά την παράταση του «σκληρού lockdown», μέχρι τις 2 Μαΐου, στα κρατίδια της Βιέννης και της Κάτω Αυστρίας.



ΠΗΓΗ