Η Villa Guardamangia, παλαιότερα γνωστή ως Casa Medina, στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, ήταν ένα από τα πρώτα οικογενειακά σπίτια του ζευγαριού και ένα μέρος όπου η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος μπόρεσαν να ζήσουν μια σχετικά «φυσιολογική» ζωή ως αντρόγυνο, πριν ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της, Βασιλιά Τζορτζ VI, αλλάξει μια για πάντα την ζωή τους.

Το ζευγάρι ζούσε στην πρωτεύουσα της Μάλτας για δύο χρόνια μεταξύ 1949 και 1951, ενώ ο πρίγκιπας Φίλιππος τοποθετήθηκε εκεί από το βασιλικό ναυτικό. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή βίλα του 18ου αιώνα σε στιλ ενός θερινού παλατιού, την οποία το ζευγάρι «δανείστηκε» από τον αγαπημένο θείο του Φίλιππου, Λόρδο Λούις Μπάμπαττεν, ο οποίος με την σειρά του την ενοικίασε από την οικογένεια Schembri.

Σύμφωνα με το tatler.com, σε αυτή το ζευγάρι έζησε κάποιες από τις πιο όμορφες και ανέμελες στιγμές του, τις οποίες πάντα κατά την διάρκεια του κοινού τους βίου αναπολούσαν με ευχαρίστηση.

Η βασίλισσα ήταν μια «τακτική» σύζυγος ναυτικού, έκανε τα ψώνια της με το μικρό της Morris Minor και πραγματοποιούσε εκδρομές με βάρκα στο αρχιπέλαγος, ενώ ο σύζυγός της τοποθετήθηκε στη Μάλτα ως αξιωματικός του Ναυτικού, μια από τις μεγάλες χαρές του, και μια καριέρα που σύντομα διεκόπη, μετά την ανάληψη του θρόνου από την Ελισάβετ.

Η βασιλική οικογένεια είχε πάρει τα προσωπικά της αντικείμενα από τη Βρετανία όταν ζούσαν στη βίλα επιτρέποντάς τους να ζήσουν σε μια πολυτελή κατοικία, σε αυτό που κάποτε ήταν ένα κομψό σπίτι. Μάλιστα, ακόμη και το προσωπικό του ζευγαριού ήταν από τη Βρετανία.

Το έργο για την αποκατάσταση της βίλας των 1.560 τ.μ. έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Μάλτας, η οποία απέκτησε την ιδιοκτησία των 18 υπνοδωματίων το περασμένο καλοκαίρι όταν η βίλα διατέθηκε προς πώληση αντί του ποσού των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Τελικά, αγοράστηκε για 5 εκατομμύρια ευρώ από την τελευταία κάτοχο του κτιρίου, μια ηλικιωμένη κυρία η οποία δεν μπορούσε πια να ανταποκριθεί στο κόστος της συντήρησής της. Η πρώην βασιλική κατοικία, λοιπόν, θα μετατραπεί σε μουσείο, όπου θα παρουσιάζεται η σχέση της Βρετανίας με τη Μάλτα -απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1964- και θα αναπαριστά την εικόνα του πώς έμοιαζε όταν στη βίλα διέμενε το νιόπαντρο βασιλικό ζευγάρι.



ΠΗΓΗ