Ποιος μπορεί να κοντράρει στα ίσια την Tesla του Ελον Μασκ; Μια γαλλική start-up αεροναυπηγικής, που ίδρυσαν μηχανικοί της Airbus στην Τουλούζη, υποστηρίζει ότι σε βάθος μερικών ετών θα μπορεί να «παίξει» στα ίσια και να χτυπήσει ανταγωνιστικά τον τεχνολογικό κολοσσό του Νοτιοαφρικανού μεγιστάνα.

H Aero Aura κατασκευάζει νέας γενιάς ηλεκτρικά αεροσκάφη που θα μεταφέρουν ανθρώπους αλλά και φορτία χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον – αφήνοντας, δηλαδή, όσο το δυνατό μικρότερο ή ακόμη και μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα. Κάποια από τα νέα και καινοτόμα αυτά αεροσκάφη θα λειτουργούν ως ταξί, άλλα ως lear-jets και άλλα ως αμιγώς εμπορικά αεροπλάνα.

Με την ηλεκτροκίνηση να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας στη Γη, με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, είναι η ώρα αυτή να επεκταθεί και στον αέρα και στον τομέα των αερομεταφορών. Η εταιρεία Aura Aero ιδρύθηκε στην Τουλούζη από πρώην μηχανικούς του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού κολοσσού που εδρεύει στην γαλλική πόλη. Τα στελέχη της start-up φιλοδοξούν η νεοφυής εταιρεία τους να εξελιχθεί σε «Tesla της αεροπορικής βιομηχανίας», αναφέρουν ξένες ιστοσελίδες σχετικές με αεροναυπηγική.

Όπως σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το πρώτο βήμα για να πετύχουν τον στόχο τους είναι η κατασκευή ενός νέου ηλεκτρικού αεροσκάφους, του Electric Regional Aircraft (Era).

Το άκρως φουτουριστικό αεροπλάνο θα διαθέτει έξι ηλεκτρικούς κινητήρες και έναν νέο τύπο μπαταριών που θα του προσφέρει αυτονομία περίπου 500 χλμ. Θα μπορεί να μεταφέρει 19 επιβάτες, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι θα κάνει την πρώτη του πτήση κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

Μάλιστα, η Aura Aero έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός διθέσιου ηλεκτρικού αεροσκάφους που θα εκτελεί υπηρεσίες ιπτάμενου ταξί. Έχουν μάλιστα σχεδιαστεί δύο μοντέλα αυτού του ηλεκτρικού σκάφους, τα οποία θα ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους εντός του 2023.

Η εξαγορά της Air Menuiserie

Η Aura Aero, η πρώτη ψηφιακή και οικολογική αεροδιαστημική εταιρεία, ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια, το 2018.

Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια κατάφερε να είναι η δημιουργός του Integral R, της νέας γενιάς 100% γαλλικών διπλών θέσεων αεροσκαφών, ενώ προ μερικών εβδομάδων ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε τη γαλλική εταιρεία ξυλουργικής αεροδιαστημικής Air Menuiserie που ειδικεύεται στην επισκευή, την αποκατάσταση και την κατασκευή ξύλινων και σύνθετων ξύλων αεροσκαφών.

Ο στόχος αυτής της συγχώνευσης είναι να βελτιώσει την τεχνογνωσία κατασκευής προϊόντων αεροναυπηγικής από ξύλο και άνθρακα ενώ επιθυμεί να συμβάλει στην όσο το δυνατόν συντομότερη δημιουργία πιστοποιημένων αεροσκαφών από ξύλο και ξύλο-άνθρακα.

Ο Ζερεμί Σοσάντ, πρόεδρος και συνιδρυτής της Aura Aero, δήλωσε ότι «η εξαγορά αυτή θα επιτρέψει στις ομάδες Aura Aero και Air Menuiserie να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και τη συνεργατική τους εργασία».

Η Tesla τι κάνει;

Πριν από λίγους μήνες ο Ελον Μασκ είχε πει ότι σχεδιάζει να στείλει μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη σε δύο χρόνια και είναι βέβαιος ότι μέχρι το 2026 θα έχει στείλει και ανθρώπους.

Το αφεντικό της Tesla αλλά και ιδρυτής της μεγαλύτερης ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας στον κόσμο, της Space X, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε προ ημερών ότι η Space Χ θα στείλει ανθρώπους στον Άρη «πολύ νωρίτερα από το 2030».

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, η Space X υλοποιεί ήδη μια σειρά από πολύ σημαντικά προγράμματα που αφορούν τις μεταφορές ανθρώπων και φορτίων και τις τηλεπικοινωνίες, αν και ο μεγάλος στόχος του Μασκ παραμένει, ασφαλώς, η μετάβαση ανθρώπων στον Άρη, καθώς ο νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία εκεί.

Έχει δηλώσει μάλιστα ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να είναι και ο ίδιος μέλος αυτής της πρώτης ιστορικής αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη γνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για να μην επιστρέψει ποτέ στην Γη. Ο Μασκ έχει πει ότι αν όλα πάνε καλά και ξεκινήσουν τα επανδρωμένα ταξίδια στον Άρη μέχρι το 2030 σε διάστημα 20 ετών θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αποικία ενός εκατ. ανθρώπων στον πλανήτη.



ΠΗΓΗ