Στο σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για το κλίμα, το οποίο αποκάλυψε το AFP, στάθηκε μέσω δηλώσεών της η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια τόνισε πως δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο «να δει την αλήθεια κατά πρόσωπο».

περιβΜπορεί να επιβεβαιώνει πως η κατάσταση του κλίματος είναι «πολύ σοβαρή» και πως πρέπει «να δράσουμε τώρα», όμως το κείμενο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Giec) είναι επίσης «πηγή ελπίδας», γιατί δείχνει πως «όλο και περισσότερο οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πουν τα πράγματα όπως είναι», όπως επισήμανε η Τούνμπεργκ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι η πραγματικότητα και σε αυτήν θα πρέπει να προσαρμοστούμε», επέμεινε η έφηβη που υποκίνησε τις «Fridays for Future» («Παρασκευές για το Μέλλον») και τις απεργίες των νέων για το κλίμα.

Λειψυδρία, εκτοπισμοί, υποσιτισμός, εξαφάνιση ειδών… Η ζωή στη Γη όπως τη γνωρίζουμε θα αλλάξει αναπόφευκτα από την κλιματική απορρύθμιση όταν τα παιδιά που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν το 2021 γίνουν 30 ετών ή και ακόμη νωρίτερα, σύμφωνα με αυτή την προσωρινή εκδοχή μιας έκθεσης που θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος.

Ανεξαρτήτως του ρυθμού μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στη φύση και την ανθρωπότητα θα επιταχυνθούν, σύμφωνα με την Giec, και θα καταστούν οδυνηρά αισθητές ακόμη και πριν από το 2050.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση χωρίς να πούμε τα πράγματα όπως είναι, όσο δεν είμαστε αρκετά ενήλικες για να πούμε την αλήθεια και να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο», δήλωσε σήμερα η Τούνμπεργκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Άρα είναι κάτι που μπορεί να συμβάλει ώστε οι άνθρωποι να αφυπνισθούν, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο», υπογράμμισε η ίδια. Με τη 18χρονη Σουηδή να εκτιμά πως η έκθεση «μας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια», που είναι καλύτερο από το «να καθησυχαζόμαστε εσφαλμένα».

«Ορισμένοι κατατρύχονται από την ιδέα να μην προκαλέσουν φόβο σε σημείο που δεν θέλουν να μιλάνε για την κλιματική κρίση. Όμως από την εμπειρία μου με τους ανθρώπους που έχω συναντήσει, είναι ακριβώς το αντίθετο», είπε στο AFP, μέσω βιντεοδιάσκεψης από τα περίχωρα της Στοκχόλμης.

Τέλος, σημείωσε: «Το χειρότερο πράγμα είναι όταν κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και αποδυναμώνει τα πράγματα λέγοντας: “θα περάσει, μην ανησυχείτε” (…) ή “κάνουμε ό,τι μπορούμε”, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια».



ΠΗΓΗ