Συνεχίζεται τ θρίλερ με την πτήση της Ryanair 4978 και την αιφνίδια εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, που παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Μάλιστα, πολλές κυβερνήσεις κάνουν λόγο για «κρατική πειρατία» από πλευράς της κυβέρνησης του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν οι Αρχές της Λευκορωσίας, που ανέφεραν ότι το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair αποφάσισε το ίδιο, «χωρίς παρέμβαση», να προσγειωθεί στο Μινσκ αφότου ενημερώθηκε για απειλή βόμβας,

«Η απόφαση λήφθηκε από τον κυβερνήτη (του αεροσκάφους και υπεύθυνο) του πλήρωματος “χωρίς εξωτερική παρέμβαση», δήλωσε ο Ιγκόρ Γκόλουμπ, διοικητής της αεροπορίας.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του Ρομάν Προτασέβιτς

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Λευκορωσία, αφού το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, δήλωσε σήμερα η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν «κρατική πειρατεία» εκ μέρους της Λευκορωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για το θέμα αυτό. Έχουν κάνει έκκληση, ζητώντας να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο 26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σύντροφος του Προτασέβιτς, Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης την Κυριακή, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της.

Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Τιχανόφσκαγια είπε επίσης ότι συζήτησε τη σύλληψη του Προτασέβιτς με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Απαγορεύτηκε δια νόμου η δημοσιογραφική κάλυψη «παράνομων» διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψε σήμερα έναν νόμο που απαγορεύει στους δημοσιογράφους να καλύπτουν τις διαδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες, εν μέσω της καταστολής του ιστορικού κινήματος αμφισβήτησης της εξουσίας του.

«Η απευθείας κάλυψη μαζικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη, ιδίως με σκοπό να κάνουν προπαγάνδα, θα απαγορευτεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta.

Διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει κατά κύριο λόγο για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα επίσης με το Belta και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Λουκασένκο υπέγραψε και έναν νόμο που απαγορεύει στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους να αναρτούν στο διαδίκτυο «υπερσυνδέσμους» προς «απαγορευμένο» περιεχόμενο.

Η Γενική Εισαγγελία και οι τοπικοί εισαγγελείς θα μπορούν εξάλλου να αποφασίζουν μόνοι τους αν θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που κρίνουν ότι κάνουν «προπαγάνδα» ή προωθούν τον «εξτρεμισμό».

Πολλά αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Nexta, που συντόνιζε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης πέρσι, έχουν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικοί ιστότοποι» από τις αρχές.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της Ένωσης δημοσιογράφων της Λευκορωσίας, Μπόρις Γκορέτσκι, είπε ότι οι νέοι νόμοι οδηγούν «στην εξάλειψη ό,τι απομένει από τον ανεξάρτητο Τύπο. Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονταν ήδη στην πράξη αλλά τώρα νομοθετούνται».

Σύμφωνα με την Ένωση, περίπου 30 δημοσιογράφοι κρατούνται σε φυλακές στη Λευκορωσία. Την περασμένη εβδομάδα μπλοκαρίστηκε ο ιστότοπος του κυριότερου ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης της χώρας, του TUT.BY και πολλοί συνεργάτες του συνελήφθησαν. Στους περισσότερους ανταποκριτές του ξένου Τύπου έχουν αφαιρεθεί οι διαπιστεύσεις, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα.

Μισέλ: Αυτό που συνέβη εχθές ήταν διεθνές σκάνδαλο

Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής. «Αυτό που συνέβη εχθές ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι ΕΕ εργάζεται για την επιβολή κυρώσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση». Τέλος, ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και «τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης».

«Να επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία»

Τέλος, η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε σήμερα ότι η Ένωση θα πρέπει πρώτα να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία, ώστε να ασκήσει πίεση στο Μινσκ και να στοχοθετήσει μέλη του «καθεστώτος» που ευθύνονται για την καθήλωση του αεροσκάφους της Ryanair την Κυριακή.

Θα μπορούσε επίσης να γίνει μια συζήτηση για περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία, όμως απομένει να διαπιστωθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει σε μια συντονισμένη, ενιαία προσέγγιση ή αν η κάθε χώρα θα επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο, πρόσθεσε.

«Όμως πρώτα απ’ όλα, για να ασκηθεί πίεση στους ανθρώπους που ευθύνονται για τέτοιες… συμπεριφορές, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσουμε σε αυτό. Και είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο Ρέιντερς.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο είπε σήμερα ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Μινσκ.

«Υπάρχει ένα τέταρτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που πρέπει να επιταχυνθεί (η εφαρμογή του) αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε επίσης να εξετάσουμε κάτι σχετικά με την πολιτική αεροπορία επειδή αυτό θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες», είπε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε γρήγορα σε μια ομόφωνη απόφαση», επισήμανε καταληκτικά.



ΠΗΓΗ