Με την κυκλοφορία των υποβρύχιων φωτογραφιών από τα γυρίσματα του πολυαναμενόμενου «Avatar 2» και τα ευχάριστα νέα ότι τα γυρίσματα του «Avatar 3» να πλησιάζουν στο τέλος, ίσως να μην υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να θυμηθούμε και πάλι το εθνικό πάρκο που πολλοί πιστεύουν ότι ενέπνευσε το απίστευτο τοπίο της πρώτης ταινίας.

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Zhangjiajie στο Χουνάν της Κίνας φημίζεται για τους πανύψηλους, βραχώδεις σχηματισμούς του, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με το αιωρούμενο τοπίο Πανδώρα, τόπο διαμονής των εξωγήινων, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

Από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να απολαύσει κανείς το μεγαλείο της περιοχής από ψηλά είναι να ανέβει στον ψηλότερο υπαίθριο ανελκυστήρα όλου του κόσμου.

Ο γυάλινος ανελκυστήρας ονόματι Bailong μετρά 326 μέτρα ύψους -στις 15 Ιουλίου 2015 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Guinness World Records ως ο ψηλότερος υπαίθριος ανελκυστήρας στον κόσμο- και χτίστηκε στην πλαγιά ενός γκρεμού στο εθνικό πάρκο για να προσφέρει εκπληκτική θέα στους επιβλητικούς αυτούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

Αποτελείται από τρεις διώροφους ανελκυστήρες, καθένας από τους οποίους μπορεί να μεταφέρει έως 46 επισκέπτες στο βουνό σε λιγότερο από δύο λεπτά. Εναλλακτικά, όσοι είναι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να επιλέξουν το μονοπάτι στο βουνό, με μια διαδρομή που διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2002 με το κόστος της να αγγίζει τα 27 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου 18 χρόνια μετά το άνοιγμά του, ο ανελκυστήρας Bailong παραμένει ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του πάρκου, μεταφέροντας μέχρι και 18.000 τουρίστες ημερησίως πριν το ξέσπασμα της Covid-19.





ΠΗΓΗ