Όταν ο βασιλιάς της Βρετανίας, Βασιλιάς Τζορτζ VI πέθανε ξαφνικά το 1952, η πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ και ο σύζυγός της Δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, βρισκόντουσαν σε ταξίδι αναψυχής στην Κένυα. Η διαμονή τους στο υπέροχο θέρετρο Treetops σημαδεύτηκε από τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του πατέρα της Ελισάβετ, ο οποίος σήμανε και τη ριζική αλλαγή στη ζωή του ζευγαριού, δεδομένου ότι η Ελισάβετ θα γινόταν η νέα βασίλισσα της Βρετανίας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του θέρετρο στο φανταστικό Εθνικό Πάρκο Aberdare. Χρονολογείται από την δεκαετία του 1930 και βρίσκεται στο μονοπάτι της μεταναστευτικής διαδρομής των αρχαίων ελεφάντων μεταξύ των Aberdare Ranges και του Εθνικού Πάρκου Mount Kenya.

Άνοιξε για πρώτη φορά το 1932 από τον Eric Sherbrooke Walker ως δεντρόσπιτο -σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο 35 δωματίων- προσφέροντας στους επισκέπτες μια εκπληκτική θέα της τοπικής άγριας ζωής. Η αρχική δομή κάηκε από αφρικανούς αντάρτες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Mau Mau του 1954, αλλά το ξενοδοχείο ξαναχτίστηκε κοντά στην ίδια περιοχή και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πληθώρα πλουσίων και διασημοτήτητων ανά τον κόσμο.

Το καταφύγιο είναι άκρως οικολογικό -δεδομένης της τοποθεσίας του δεν περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο φυσικά- και χτισμένο από φυσικά υλικά και παλιά δέντρα, ενώ είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να φέρνει τις εξωτερικές εικόνες του τοπίου στους εσωτερικούς του χώρους. Με μεγάλα παράθυρα και μια τεράστια βεράντα, από εδώ απολαμβάνει κανείς θέα τους ελέφαντες που ξεκουράζονται λίγο πιο πέρα.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά του θέρετρου η έντονη αίσθηση της νοσταλγίας και η έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου μοντέρνας πολυτέλειας και glam. Έπιπλα αντίκες, διακοσμητικές φωτογραφίες και βιβλία, αλλά και η έλλειψη πολυπληθούς προσωπικού δεν «φωνάζουν» με τίποτα μεγαλοπρέπεια, αλλά σίγουρα βγάζουν μια απίστευτη οικειότητα και γαλήνη, οι οποίες άλλωστε είναι και το ζητούμενο, όταν κάποιος επιλέξει το συγκεκριμένο μέρος για την απόδρασή του από την αγχώδη και στρεσογόνο καθημερινότητα.



ΠΗΓΗ