Περισσότερο από έξι ώρες αφότου εκτοξεύθηκε από την Κίνα, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-12 προσδέθηκε σήμερα στο πρώτο τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού που συναρμολογεί το Πεκίνο, εν μέσω τεχνολογικής αντιπαλότητας με την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη πτήση που πραγματοποιεί η Κίνα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής, τα ονόματα των οποίων αποκαλύφθηκαν μόλις χθες, Τετάρτη, πρόκειται να παραμείνουν τρεις μήνες στο διάστημα. Η κρατική κινεζική τηλεόραση μετέδωσε πως εισήλθαν με επιτυχία στον θαλαμίσκο του διαστημικού σταθμού. Πρόκειται για τον Νιε Χαϊσένγκ, 56 ετών, τον Λιού Μπομίνγκ, 54 ετών, και τον Τανγκ Χονγκμπό, 45 ετών.

Σ’ ένα πλαίσιο έντασης με τη Δύση, η επιτυχία της αποστολής είναι ζήτημα κύρους για το Πεκίνο, το οποίο ετοιμάζεται να γιορτάσει την 1η Ιουλίου την εκατονταετηρίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σεντζού-12: Ο Τιανγκόνγκ θα είναι ανταγωνιστής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), η κινεζική διαστημική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις επανδρωμένες πτήσεις ανακοίνωσε «την επιτυχή» πρόσδεση του διαστημοπλοίου Shenzhou-12 στον διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ (Ουράνιο Παλάτι), που θα είναι ανταγωνιστής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Έξι ώρες νωρίτερα, ο πύραλος Μεγάλη Πορεία 2F είχε εκτοξευθεί στις 09:22 (04:22 ώρα Ελλάδας) από την εξέδρα εκτόξευσης του κέντρου διαστημικών εκτοξεύσεων της Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτική Κίνα), πριν τεθεί σε τροχιά δέκα λεπτά αργότερα.

Η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV μετέδωσε εικόνες των αστροναυτών να σηκώνουν χαμογελαστοί την προσωπίδα της στολής τους αφού μπήκαν σε τροχιά και ενώ ένα μολύβι αιωρούνταν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

«Οι ηλιακοί συλλέκτες αναπτύχθηκαν κανονικά και μπορούμε να πούμε πως η εκτόξευση αυτή πέτυχε», είχε ανακοινώσει ο διευθυντής του κέντρου εκτόξευσης Ζανγκ Ζιφέν.

Ο θαλαμίσκος Τιανχέ τέθηκε στα τέλη Απριλίου σε χαμηλή γήινη τροχιά

Κέντρο ελέγχου και χώρος διαβίωσης των αστροναυτών, ο θαλαμίσκος Τιανχέ τέθηκε στα τέλη Απριλίου σε χαμηλή γήινη τροχιά (σε ύψος 350-390 χιολιομέτρων).

Μέσα σ’ αυτόν, οι αστροναύτες θα διεξάγουν εργασίες συντήρησης και εγκατάστασης υλικών, θα πραγματοποιούν εξόδους στο διάστημα, θα προετοιμάζουν αποστολές μελλοντικών κατασκευών και τις διαμονές μελλοντικών πληρωμάτων.

Η «πατριωτική διάσταση»

Με την ονομασία Τιανγκόνγκ («Ουράνιο Παλάτι»), ο κινεζικός διαστημικός σταθμός, όταν θα έχει τελειώσει, θα μοιάζει σε μέγεθος με τον παλιό σοβιετικό διαστημικό σταθμό Μιρ (1986-2001). Η διάρκεια ζωής του θα είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Η αποστολήShenzhou-12 αποτελεί την τρίτη εκτόξευση από τις 11 που θα είναι απαραίτητες για την κατασκευή του σταθμού από το 2021 ως το 2022. Συνολικά προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τέσσερις επανδρωμένες αποστολές.

Επιπλέον του Τιανχέ, που έχει ήδη εγκατασταθεί, οι δύο θαλαμίσκοι που απομένουν για να συμπληρωθεί ο σταθμός (και οι οποίοι θα αποτελέσουν εργαστήρια) πρόκειται να σταλούν στο διάστημα το 2022. Αυτοί οι τελευταίοι θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή πειραμάτων βιοτεχνολογίας, ιατρικής, αστρονομίας και διαστημικών τεχνολογιών.

Η Κίνα αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό της σταθμό στο διάστημα μετά την άρνηση των ΗΠΑ να την αφήσουν να συμμετάσχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αυτός ο τελευταίος –στον οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και η Ιαπωνία– πρόκειται να «συνταξιοδοτηθεί» το 2024, αν και η NASA έχει κάνει λόγο για ενδεχόμενη παράταση της λειτουργίας του πέραν του 2028.



ΠΗΓΗ