Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, φέρνοντας την Τουρκία σε δύσκολη θέση.

Βέβαια, σε αυτή την κίνηση ξεχώρισε η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη ως Constantinople κι όχι ως Istanbul.

«Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», αναφέρει σε ένα σημείο η δήλωση του Μπάιντεν.

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η αναφορά, κάποιοι ψύχραιμοι εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τη λέξη Constantinople, επειδή έτσι λεγόταν η συγκεκριμένη πόλη κατά την περίοδο στην οποία έλαβε χώρα η γενοκτονία του αρμενικού λαού, ενδεχομένως θέλοντας να διαχωρίσει τη σημερινή Τουρκία.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι με την αναφορά αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να «πικάρει» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ είναι ένα «χαστούκι» στην Τουρκία.



ΠΗΓΗ