Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της ΕΕ στηρίχτηκε στις προσωπικές γνωριμίες για την πρόσβασή του στην υγειονομική περίθαλψη στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Περίπου ένας στους πέντε σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λιθουανία «δωροδόκησε» για αυτές τις υπηρεσίες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για τη διαφθορά.

Στις 27 χώρες της ΕΕ, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των 40.000 που απάντησαν σε έρευνα που έγινε από τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International) είπαν ότι η διαφθορά στην κυβέρνησή τους αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα και τα τρία τέταρτα (76%) παραδέχτηκαν ότι ήταν στάσιμη ή χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΙ συντάκτες της έκθεσης της οργάνωσης The Global Corruption Barometer – the European Union σημείωσαν ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου του αριθμού των κρατών μελών που ετοιμάζονται να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση μετά την πανδημία.

Κι ενώ μόλις το 6% των ανθρώπων στην ΕΕ λέει ότι χρειάστηκε να δωροδοκήσει για υπηρεσίες υγείας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% είχε στηριχτεί σε προσωπικές γνωριμίες. Περισσότερο διαδεδομένο ήταν στην Τσεχία (54%), Πορτογαλία (46%) και Ουγγαρία (41%), σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Τα υψηλότερα ποσοστά των ανθρώπων που είπαν ότι έπρεπε να δωροδοκήσουν για να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη ήταν σε Ρουμανία (22%), Βουλγαρία (19%), Ουγγαρία (17%), Λιθουανία (17%) and Κροατία (14%).

Η χρήση δωροδοκίας για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν σχετικά συνηθισμένη στο Βέλγιο (10%), στην Αυστρία (9%) και στην Ελλάδα (9%), όπως αναφέρει η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο πέρυσι.



ΠΗΓΗ