Ακόμη και σε μια πόλη σαν τη Γενεύη, που είναι συνηθισμένη στα μεγάλα διπλωματικά γεγονότα, η συνάντηση κορφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ένα γεγονός που απαιτεί την ανάπτυξη μιας τεράστιας δύναμης, η οποία θα εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο ηγετών.

Περίπου 4.000 αστυνομικοί, στρατιωτικοί και άλλα μέλη υπηρεσιών ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ομολόγου του της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα το πάρκο και η βίλα La Grange, όπου Μπάιντεν και Πούτιν θα συναντηθούν για μερικές ώρες αύριο, είναι περικυκλωμένα από μεταλλικά οδοφράγματα με συρματόπλεγμα. Όλη η συνοικία και τα περίχωρά της είναι αποκλεισμένα.

Τα μέτρα ασφαλείας όμως δεν περιορίζονται εκεί. Μπροστά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα η μία από την άλλη, βρίσκονται δεκάδες Ελβετοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν πάει στη Γενεύη για να στηρίξουν τη Διπλωματική Αστυνομία, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξωτερική προστασία πολλών πρεσβειών στην πόλη.

Κοντά στην έδρα του ΟΗΕ και μερικές δεκάδες μέτρα από τη ρωσική πρεσβεία βρίσκεται το ξενοδοχείο Intercontinental, το οποίο έχει μετατραπεί σε φρούριο για να υποδεχθεί τον Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα περάσει σήμερα το βράδυ στη Γενεύη. Αντίθετα, ο Ρώσος ομόλογός του θα φτάσει στην ελβετική πόλη αύριο, λίγο πριν τη συνάντησή τους.

Περίπου το 95% των αστυνομικών της Γενεύης βρίσκεται επί ποδός, με 900 εξ αυτών να έχουν φτάσει στην πόλη από άλλες περιοχές της Ελβετίας. Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας έχει αναλάβει να συνδράμει τα εναέρια μέσα της Αστυνομίας σε περίπτωση που παραβιαστεί η ακτίνα απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Γενεύη.

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Οι ατάκες που… άναψαν φωτιές

Ο Τζο Μπάιντεν, που θα συναντηθεί αύριο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εμφανιστεί πιο σκληρός απέναντί του, δίνοντας αφορμή για διάφορες φραστικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι απαντήσεις σε έντονο ύφος από την άλλη μεριά. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ θυμάται τις βασικότερες ατάκες που… άναψαν φωτιά στις σχέσεις των δύο ανθρών και κατ’ επέκταση την δύο χωρών.

«Πολύ επιθετική ρητορική»

«Δήλωσα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν, με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τον προκάτοχό μου (Ντόναλντ Τραμπ), ότι ο καιρός που οι ΗΠΑ υποχωρούσαν στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (…) έχει παρέλθει», προειδοποίησε στις 5 Φεβρουαρίου ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε τη ρωσική επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, τις κυβερνοεπιθέσεις και την «φυλάκιση πολιτών», αναφερόμενος στον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

«Δεν θα διστάσουμε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», τόνισε.

Την επομένη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Πρόκειται για μια πολύ επιθετική ρητορική και καθόλου εποικοδομητική, λυπούμαστε».

Πούτιν «δολοφόνος»

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Μπάιντεν προκάλεσε την πρώτη διπλωματική κρίση της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Πιστεύετε ότι (ο Πούτιν) είναι ένας δολοφόνος;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Ναι, το πιστεύω», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι. «Θα δείτε σύντομα το τίμημα που θα πληρώσει», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και το 2020, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο Πούτιν «θα πληρώσει».

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση εκείνος και εγώ, τον γνωρίζω αρκετά καλά», εξήγησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. «Του είπα: ‘σας γνωρίζω και με γνωρίζετε, αν καταλήξω στο συμπέρασμα ότι το κάνετε, να είστε έτοιμος’» για τις επιπτώσεις.

Μετά από αυτό το περιστατικό η Μόσχα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ.

«Όποιος το λέει, είναι»

Την επομένη ο Πούτιν απάντησε περιπαικτικά: «Όποιος το λέει, είναι! Δεν είναι απλώς μια παιδική έκφραση, μια πλάκα (…) πάντα βλέπουμε στους άλλους τα δικά μας χαρακτηριστικά».

«Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας και συνεργαζόμαστε (με τους Αμερικανούς), με τους όρους που μας ευνοούν», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του μια «συζήτηση» που θα μεταδοθεί απευθείας: «Θα είναι ενδιαφέρον για τον ρωσικό λαό, για τον αμερικανικό λαό και για πολλές άλλες χώρες».

«Ακόμη μια χαμένη ευκαιρία να βγούμε από το αδιέξοδο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, που υπάρχει εξαιτίας της Ουάσινγκτον», κατήγγειλε η Μόσχα.

«Έχει έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης»

Στις 15 Απριλίου ο Μπάιντεν υπογράφει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, τις πιο σκληρές από την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίες προστέθηκαν στα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο μετά την υπόθεση Ναβάλνι.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «έχει έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης» και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διμερούς συνάντησης κορυφής «φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη» για «να ξεκινήσει στρατηγικός διάλογος για τη σταθερότητα» σε ό,τι αφορά τον αφοπλισμό και την ασφάλεια.

«Το ελπίζω και το πιστεύω»

Στις 4 Μαΐου ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Πούτιν. «Το ελπίζω και το πιστεύω, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».

Στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει μια συνάντηση. Ο Πούτιν άφησε τους εκπροσώπους του να απαντήσουν, με το Κρεμλίνο να διαβεβαιώνει ότι εξετάζονται «συγκεκριμένες ημερομηνίες».

«Παραβιάζουν τα δικαιώματα»

«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Πούτιν σε δύο εβδομάδες στη Γενεύη», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στις 30 Μαΐου, «και θα του πω ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα την ώρα που παραβιάζουν τα (ανθρώπινα) δικαιώματα».

«Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, ιστορικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε θεμελιώδεις αλλαγές», απάντησε την 1η Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.



ΠΗΓΗ