Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας πρότεινε να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού μόνο τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, τα οποία τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα.

Η Επιτροπή, η οποία έχει απλά συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, συνιστά το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, το οποίο πριν από λίγες ημέρες έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την πληθυσμιακή κατηγορία 12-15 ετών, να χορηγείται μόνο σε παιδιά και εφήβους που εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από την Covid-19.

Η κυβέρνηση ωστόσο, ήδη από την 7η Ιουνίου, έχει καταργήσει τη σειρά προτεραιότητας ως προς την ανοσοποίηση, επιτρέποντας σε όλους, από την ηλικία των 12 ετών, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, υγιή άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας μπορούν να εμβολιαστούν εφόσον ενημερωθούν για τους κινδύνους από τον οικογενειακό γιατρό τους.

«Το θέμα είναι η στάθμιση του οφέλους και των πιθανών κινδύνων», εκτίμησε ο πρόεδρος της Stiko, ο Τόμας Μέρτενς, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες είναι αναμφισβήτητη, αλλά η σχετικά μικρή ομάδα παιδιών και εφήβων στα οποία δοκιμάστηκε –μόνο για δύο μήνες– δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς πιθανές σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, επισήμανε ο κ. Μέρτενς, ο κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19 είναι πολύ χαμηλός.

Εμβόλιο στα παιδιά: Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα

Μεταξύ των υποκείμενων επιβαρυντικών παθήσεων που αφορά η σύσταση της Επιτροπής είναι η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η ανοσοκαταστολή, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, τα καρδιολογικά προβλήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, η σύσταση για εμβολιασμό περιλαμβάνει τα παιδιά και τους εφήβους που ζουν κοντά σε άτομα τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών εάν μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γερμανικής Εταιρίας Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων Μάρκους Κνουφ θεωρεί για την ώρα δικαιολογημένη την επιφυλακτική στάση της Stiko σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το βλέπω ως μια έκκληση για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων», δήλωσε ο κ. Κνουφ χθες σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς προστασία με το υπεραπλουστευτικό σκεπτικό ότι «δεν αρρωσταίνουν» ή «περνούν τη νόσο πολύ ελαφρά».



ΠΗΓΗ