Συνελήφθη στην Τουρκία ο εμπνευστής της «Γαλάζιας πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζέμ Γκιουρντενίζ.

Την είδηση μετέδωσε η ιστοσελίδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Τη σύλληψη επιβεβαίωσε η σύζυγός του, γράφοντας στο Twitter πως η αστυνομία μπήκε στο σπίτι τους λίγο πριν τις 6μιση το πρωί και συνέλαβε τον άνδρα της.

Ο Γκιούρντενιζ, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλαμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στο βιβλίο του «Mavi Vatan» ανέλυσε τη θεωρία του, παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Η κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις 11.00 π.μ., αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρέγκλιτα τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… Kαταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ. Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

Ο Γκιούρτενιζ σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είχε σχολιάσει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας».

(φωτογραφία αρχείου)





ΠΗΓΗ