Στο «κόκκινο» η πανδημία του κορoνοϊού στη Νότια Κορέα, με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε 1.241 το τελευταίο 24ωρο, παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο για να ελεχθεί το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τα 1.216 από τα κρούσματα του κορoνοϊού οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 54.770. Την Παραμονή Χριστουγέννων η χώρα κατέγραψε 985 νέα κρούσματα κορoνοϊού.

Η θεαματική αύξησή τους αποδόθηκε από τις αρχές στον εντοπισμό 288 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε κέντρο κράτησης στην ανατολική Σεούλ — πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εστίες που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα.

Ακόμη 17 ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορoνοϊό υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 773 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,41%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 311 (κατά 20 από την προηγουμένη). Τοπικές αυτοδιοικήσεις, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Σεούλ και η Ιντσόν, επέβαλαν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων προσώπων.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι παραβάτες των μέτρων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν βαριά χρηματικά πρόστιμα, ως και 3 εκατ. γουόν (2.215 ευρώ).

Εξάλλου χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί έκλεισαν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού την περίοδο των γιορτών του τέλους του έτους.

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν κάλεσε τις υγειονομικές αρχές και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίζουν με «αυστηρότητα» τις παραβιάσεις των συστάσεων.

«Η μεγάλη πλειονότητα» των πολιτών της Νότιας Κορέας «εφαρμόζει πιστά τα μέτρα (…) παρά την ενόχληση και την οδύνη που προκαλούν, αλλά αν ορισμένοι τα παραβιάζουν για ίδιον όφελος, δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε να αποδώσουν», τόνισε ο Τσονγκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνητικού ειδικού κλιμακίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.





ΠΗΓΗ