Στο αρχείο έβαλε ιταλικό δικαστήριο τη δίωξη σε βάρος της Γερμανίδας πλοιάρχου Καρόλα Ρακέτε, του πλοίου Sea-Watch 3, που συμμετείχε σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Το δικαστήριο απάλλαξε τη Ρακέτε από τις κατηγορίες περί απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής, ακολουθώντας την εισήγηση του εισαγγελέα, που ζήτησε να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος της.

Η Καρόλα Ρακέτε, τότε πλοίαρχος στο σκάφος Sea-Watch 3, μπήκε στο λιμάνι του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα τον Ιούνιο του 2019, προκειμένου να αποβιβάσει 40 πρόσφυγες και μετανάστες που είχε διασώσει το πλήρωμά του, μολονότι δεν είχε λάβει την άδεια, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η υπόθεση αυτή έγινε με φόντο τη σφοδρή διένεξη που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη ανάμεσα στον Ματέο Σαλβίνι, τον ακροδεξιό ηγέτη του κόμματος Λέγκα, τότε υπουργό Εσωτερικών, και μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η Ρακέτε είχε εξηγήσει πως αποφάσισε να μπει στο λιμάνι επειδή η ένταση κορυφωνόταν πάνω στο πλοίο, που βρισκόταν στη θάλασσα για μέρες, καθώς η Ιταλία είχε τότε κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ. Στην πορεία, ακούμπησε σκάφος της οικονομικής αστυνομίας.

Μετά το συμβάν, τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση.

Στο σκεπτικό της απόφασής του δυνάμει της οποίας η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ο δικαστής σημείωσε πως η Ρακέτε όφειλε να μπει σε λιμάνι και ότι εκπλήρωσε το καθήκον της, άρα οι ενέργειές της δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντίσταση κατά της αρχής – κυβερνητικού πλοίου –, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας είχε επίσης αποφανθεί υπέρ της Ρακέτε τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο εισαγγελείς είχαν υποβάλει έφεση εναντίον της απόφασης να αποφυλακιστεί, που απορρίφθηκε.



ΠΗΓΗ