Επιταχύνονται οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ειδικότερα, στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να πάρει την απόφασή του για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.

Η συνεδρίαση είχε οριστεί αρχικά για τις 29 Δεκεμβρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε πως η απόφαση μπορεί να επιτρέψει τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμη και φέτος.

«Πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020» έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στοχεύει στην έγκριση του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech στις 23 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο ήδη κυκλοφορεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, ύστερα από τις θετικές αξιολογήσεις των δικών τους ρυθμιστικών αρχών.

Ο EMA εκδίδει συστάσεις για νέες ιατρικές θεραπείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση, ακολουθώντας συνήθως τη συμβουλή του ρυθμιστικού φορέα.

Το χρονοδιάγραμμα

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, στην ανακοίνωσή του ότι η προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, διευκρίνισε ότι «έλαβε επιπλέον στοιχεία» για το θέμα.

Οι πιέσεις προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων υφίσταται πιέσεις για να εγκρίνει γρήγορα το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech, ανέφεραν τη Δευτέρα αξιωματούχοι, ενώ έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η πίεση αυτή αποτυπώνει τις προστριβές μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων που θέλουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1,6 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να εγκρίνει τα εμβόλια πιο γρήγορα.





ΠΗΓΗ