Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, ελάχιστα περιθώρια φάνηκε να αφήνει για την ικανοποίηση του αιτήματος που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η γερμανική κυβέρνηση να δώσει όπλα στον στρατό της χώρας του, εν μέσω της ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό της τμήμα.

Ο κ. Μάας δήλωσε πεπεισμένος ότι η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο και πρόσθεσε πως αυτή είναι η κατευθυντήρια γραμμή του Βερολίνου στους χειρισμούς του στο ζήτημα.

«Οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν ως προς αυτό», επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος εκφράστηκε στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μάας θύμισε πως από το 2014 η Γερμανία έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία αλλά για ανθρωπιστικούς και πολιτικούς σκοπούς, ενώ μαζί με τη Γαλλία συνεχίζει να στηρίζει το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας, στο πλαίσιο του οποίου Βερολίνο και Παρίσι μεσολαβούν ώστε η Ουκρανία και η Ρωσία να επιλύσουν την κρίση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε η Γερμανία να στείλει όπλα στην Ουκρανία, ανοίγοντας ξανά μια συζήτηση που προκάλεσε σφοδρές αντιπαραθέσεις στο κόμμα των Πρασίνων την περασμένη εβδομάδα.

«Η Γερμανία δεν μας έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια, αλλά θα μπορούσε», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Πρόσθεσε πως το Κίεβο θα ήθελε ταχύπλοα σκάφη με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων, περιπολικά πλοία, τουφέκια εφόδου, εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κ.λπ.. Δήλωσε ευγνώμων για τη γερμανική υποστήριξη, αλλά πρόσθεσε πως θα ήθελε να επεκταθεί στο πεδίο του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα τελευταία, εξαιτίας της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως κατά τα φαινόμενα αποσύρθηκαν.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, στέλεχος των Πρασίνων, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο μίλησε για την ανάγκη της χώρας να εξασφαλίσει «αμυντικό οπλισμό».

«Ο κ. Χάμπεκ καταλαβαίνει», έκρινε ο κ. Ζελένσκι στη συνέντευξή του στη FAZ.

Όμως οι δηλώσεις του γερμανού πολιτικού προκάλεσαν σάλο την περασμένη εβδομάδα στο κόμμα του, καθώς έρχονταν σε αντίθεση με τη γραμμή των Πρασίνων όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων. Ο κ. Χάμπεκ φάνηκε την επομένη να υπαναχωρεί, λέγοντας πως θα μπορούσε να εξαχθεί μη θανατηφόρος εξοπλισμός, όπως διόπτρες νυχτερινής όρασης, άοπλα UAVs επιτήρησης και αναγνώρισης, ιατρικά εφόδια.

Οι κανόνες για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στη Γερμανία δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων, ή μεταξύ θανατηφόρων και μη.

Οι δηλώσεις του κ. Χάμπεκ επικρίθηκαν από αρκετούς γερμανούς πολιτικούς εντός και εκτός της παράταξής του, με αρκετούς να επισημαίνουν πως έδειξαν έλλειψη κατανόησης γεωπολιτικών πραγματικοτήτων και ήγειραν ερωτήματα για το κατά πόσον οι Πράσινοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν να κυβερνήσουν.

Αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα επαληθευτούν, οι Πράσινοι είναι πολύ πιθανό να συμμετέχουν στην επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος.



ΠΗΓΗ