Μια ετεροχρονισμένη και καθυστερημένη (αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ) οικονομική (με την μορφή αποζημίωσης) δικαίωση βιώνουν πολλοί Αφροαμερικανοί, απόγονοι θυμάτων ρατσιστικής πολιτικής στο Εβανστον του Ιλινόι, προαστίου του Σικάγου.

Οι δικαιούχοι για την αποζημίωση αυτή (16 οικογένειες Αφροαμερικανών που στο παρελθόν έπεσαν θύματα ρατσισμού) θα πάρουν έως και 21.000 ευρώ έκαστη και θα τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν σπίτι ή για να επισκευάσουν το ήδη υπάρχον. Το κεφάλαιο που θα διατεθεί άμεσα από τον τοπικό δήμο είναι 400.000 δολάρια, ωστόσο υπάρχει δεκαετές πλάνο για χορήγηση 10 εκατ. δολαρίων σε βάθος χρόνου, σημειώνει το ΒΒC, μια πρόταση που ενεκρίθη από το δημοτικό συμβούλιο, με πλειοψηφία 8 ψήφων έναντι μίας αρνητικής.

Δικαίωμα στις αποζημιώσεις θα έχουν οικογένειες με μέλη που υπέστησαν ρατσισμό κατά την χρονική περίοδο 1919-1969 (ή οι ίδιοι οι άνθρωποι που θίχτηκαν, εάν είναι ζωντανοί). «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την πρώτη καταβολή αποζημιώσεων, σε εθνικό επίπεδο, σε άτομα που υπέστησαν δεινά στο παρελθόν», τόνισε ο Καμ Χάουαρντ, συμπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αποκατάστασης Αφροαμερικάνων, του φορέα που επιδιώκει εφαρμογή του μέτρου σε παναμερικανικό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο δε, πρόκειται να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα καθιερώσει μια επιτροπή αποζημιώσεων για τη μελέτη του θέματος, που έχει ήδη την υποστήριξη περίπου 170 Δημοκρατικών βουλευτών, όμως δεν θα περάσει από τη Γερουσία χωρίς τη συγκατάθεση και των Ρεπουμπλικανών.

Περίπου το 16% των 75.000 κατοίκων του Εβανστον είναι μαύροι και το πρόγραμμα για τη φυλετική ισότητα στο Εβανστον και για τις σχετικές αποζημιώσεις στους μαύρους είναι πρωτοβουλία του Δημοκρατικού δημάρχου του, Στίβεν Χάγκερτι.



ΠΗΓΗ