Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna όσον αφορά τις δοκιμές τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, όπως και για την επίδραση τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην ιδέα ότι η στρατηγική μας για επαναληπτικές (δόσεις) θα πρέπει να παρέχει προστασία κατά των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών» αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σαράντα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από τις δοκιμές αυτές, μετείχαν σε αυτές.

Ορισμένοι έλαβαν μια τρίτη δόση μιας νέας φόρμουλας (ονομάζεται mRNA-1273.351) που αναπτύχθηκε κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού και άλλοι τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου.

Οι δύο αυτές επιλογές «αύξησαν τους τίτλους (επίπεδα) των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και δύο ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών» του, δηλαδή του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου, ανακοίνωσε η Moderna.

Τα ποσοστά των αντισωμάτων μετρήθηκαν στους μετέχοντες δύο εβδομάδες μετά την τρίτη λήψη σκευάσματος. Αυτά «αυξήθηκαν σε παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα» από αυτά που διαπιστώθηκαν μετά την πρώτη σειρά των δύο δόσεων, υπογραμμίζει η επιχείρηση.

Η φόρμουλα του εμβολίου που αναπτύχθηκε ειδικά κατά του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική εναντίον του από το αρχικό εμβόλιο, προσθέτει η Moderna.

Μια άλλη εκδοχή, μια δόση που περιέχει και το αρχικό εμβόλιο και τη νέα φόρμουλα, μελετάται επίσης, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά αποτελέσματα σχετικά με αυτήν.

Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται αγγελιαφόρος RNA (mRNA).

Η τεχνική αυτή «επιτρέπει την γρήγορη παρασκευή υποψηφίων-εμβολίων, που περιλαμβάνουν βασικές μεταλλάξεις του ιού, επιτρέποντας δυνητικά μια πιο γρήγορη ανάπτυξη μελλοντικών εναλλακτικών εμβολίων» κατά πιθανών νέων παραλλαγμένων στελεχών, σημείωσε ο Μπανσέλ.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσες επικαιροποιήσεις χρειάζονται του εμβολίου μας κατά της COVID-19 ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία» πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ