Οι έρευνες επαναλήφθηκαν σήμερα, στα ανοικτά των Καναρίων Νήσων, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η σορός ενός κοριτσιού, μετά την ανεύρεση της σορού της αδελφής της, τις οποίες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, σκότωσε ο πατέρας τους, με στόχο να προκαλέσει «απάνθρωπο πόνο» στη μητέρα τους.

Την ώρα που η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει τρόμο στη χώρα, εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σήμερα σε ένα κάλεσμα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή μπροστά από τα δημαρχεία. «Ολόκληρη η Ισπανία βρίσκεται υπό σοκ», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Μην μπορώντας να αποπλεύσει το Σάββατο λόγω βλάβης, ένα πλοίο βγήκε σήμερα το μεσημέρι στα ανοικτά της νήσου Τενερίφης, σε μια απόπειρα να εντοπίσει τη σορό της Άννας, ηλικίας ενός έτους, και εκείνη του πατέρα της Τομάς Χιμένο.

Η σορός της Ολίβιας, έξι ετών, βρέθηκε την Πέμπτη στον βυθό του ωκεανού, μέσα σε έναν σάκο, δεμένη σε μια άγκυρα πλοίου.

Τα δύο κοριτσάκια αγνοούνταν από τις 27 Απριλίου, αφότου είχαν φύγει με τον πατέρα τους.

Η δικαστικός που χειρίζεται την υπόθεση ανέφερε πως η «πιθανότερη» υπόθεση είναι πως ο πατέρας Τομάς Χιμένο σκότωσε τα κοριτσάκια του στο σπίτι του, προτού πετάξει τις σορούς τους στη θάλασσα, σε μεγάλο βάθος, προκειμένου να μην «βρεθούν ποτέ».

Δεν σκόπευε να τα απαγάγει, αλλά να τα «σκοτώσει βάσει ενός προμελετημένου σχεδίου», σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ισπανία: «Απάνθρωπος πόνος»

«Επιδίωξε να προκαλέσει στην πρώην σύντροφό του τον μεγαλύτερο πόνο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, έναν απάνθρωπο πόνο», εκτιμά η δικαστικός, σύμφωνα με την οποία η μητέρα των δύο κοριτσιών, Μπεατρίς Ζίμερμαν, είχε χωρίσει πριν από έναν χρόνο με τον Χιμένο, ο οποίος είχε αντιδράσει πολύ άσχημα στον χωρισμό τους, ιδίως από τη στιγμή που εκείνη είχε βρει έναν νέο σύντροφο.

Σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή, που διεξήχθη την Παρασκευή το πρωί στην Ολίβια, το κορίτσι πέθανε από «βίαιο θάνατο».

«Αν και σε αυτήν τη φάση έχουμε βρει μονάχα τη σορό της Ολίβιας, η πιθανότερη υπόθεση σχετικά με την Άννα είναι, δυστυχώς, η ίδια», επισήμανε η δικαστικός.

Η μητέρα των δύο κοριτσιών δημοσίευσε σε ισπανικά ΜΜΕ μια επιστολή, όπου έλεγε πως ελπίζει ότι ο θάνατός τους «να μην έχει γίνει μάταια. Χάρη σε εκείνες, γνωρίζουμε τι σημαίνει η έμμεση βία», δηλαδή η βία σε βάρος ενός παιδιού για να επιτεθεί κανείς εναντίον μιας γυναίκας, συνεχίζει η δικαστικός, απευθύνοντας έκκληση για την αυστηροποίηση των νόμων «με στόχο την προστασία των παιδιών».

Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε δικαστήριο της Τενερίφης που ειδικεύεται στη βία κατά των γυναικών.

Στην Ισπανία, 39 ανήλικοι έχουν δολοφονηθεί από τον πατέρα τους ή από τον σύντροφο ή πρώην σύντροφο της μητέρας τους από το 2013, βάσει των κυβερνητικών στοιχείων.



ΠΗΓΗ