Στην εκκλησία της στην πόλη Ουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ πήγε ο Τζο Μπάιντεν, έπειτα από την απόφαση Αμερικανών καθολικών κληρικών που ενδέχεται να στερήσει τη Θεία Κοινωνία από όσους πολιτικούς τάσσονται υπέρ της άμβλωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είναι υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, και η σύζυγός του Τζιλ πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, αφού πέρασαν από το νεκροταφείο όπου βρίσκονται οι τάφοι της πρώτης συζύγου του Μπάιντεν, Νίλια, της κόρης τους Ναόμι και του γιου τους Μπο.

Πιστός καθολικός, ο Μπάιντεν πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα όμως στηρίζει την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο το 1973 νομιμοποίησε την άμβλωση.

Η σύνοδος των Αμερικανών καθολικών επισκόπων (USCCB) ψήφισε την Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία (168 ψήφους υπέρ και 55 κατά) ένα κείμενο για «τη σημασία της Θείας Ευχαριστίας στη ζωή της Εκκλησίας», το οποίο ενδέχεται να έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία όσοι πολιτικοί στηρίζουν τις αμβλώσεις.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση των επισκόπων ο Μπάιντεν απάντησε: «Είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα, δεν πιστεύω ότι θα συμβεί».

Το Βατικανό έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση της USCCB, ενώ τον Μάιο είχε καλέσει τους Αμερικανούς επισκόπους να φανούν συνετοί σε ό,τι αφορά πιθανά μέτρα που θα αφορούν «την κατάσταση των καθολικών αξιωματούχων που τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης, της ευθανασίας ή άλλων ηθικών βλαβών».

Ωστόσο και οι Αμερικανοί ιερείς είναι διχασμένοι, με κάποιους να προειδοποιούν κατά της μετατροπής της Θείας Ευχαριστίας «σε όπλο».

Κάθε επίσκοπος μπορεί να αποφασίζει ποιος θα λάβει τη Θεία Κοινωνία στην εκκλησία του.

Το 2019 Αμερικανός ιερέας είχε αρνηθεί να κοινωνήσει τον Τζο Μπάιντεν λόγω των απόψεών του. Τότε εκείνος είχε θυμίσει ότι έχει λάβει τη Θεία Κοινωνία από τον ίδιο τον Πάπα.



ΠΗΓΗ