Η Βραζιλία ξεπέρασε τους 460.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, την ημέρα που σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του τρόπου που αντιμετωπίστηκε η πανδημία του κορονοϊού από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.012 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 461.057 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 79.670 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 16.471.600.

Η χώρα που θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας, είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να κατακλύζονται από ασθενείς.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης, που άρχισε με καθυστέρηση και ως εδώ κινείται με αργό ρυθμό στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων, δεν έχει φθάσει σε σημείο που να μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί κάπου 66,7 εκατ. δόσεις εμβολίων, με 21,9 εκατ. πολίτες να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Επιδημιολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες εναντίον του προέδρου και του τρόπου που διαχειρίστηκε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου την κρίση.

Στο κέντρο του Ρίο ντε Ζανέιρο, κάπου 10.000 άνθρωποι, που φόραγαν μάσκες, έκαναν πορεία στην οποία είχαν καλέσει παρατάξεις της αριστεράς και φοιτητικές οργανώσεις, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω ο Μπολσονάρου» ή «Μπολσονάρου γενοκτονία».

«Κανένας δεν θέλει να βγαίνει στον δρόμο εν μέσω πανδημίας» αλλά «ο Μπολσονάρου δεν μας δίνει καμία άλλη επιλογή. Είμαστε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θα περιμένουμε (τις προεδρικές εκλογές) το 2022. Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», τόνισε ο Γκιλιέρμε Μπούλους, ηγέτης του Κινήματος των Άστεγων Εργαζομένων (MTST).

Από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που κατ’ αυτόν δεν προκαλεί παρά μια «γριπούλα», ο βραζιλιάνος πρόεδρος εναντιώθηκε στα περιοριστικά μέτρα, αψήφησε τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, διαφήμισε φάρμακα χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, αμφισβήτησε την αξία των εμβολίων.

Για τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, δεκάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε αρχίσει νωρίτερα την εκστρατεία ανοσοποίησης.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν ακόμη τον ακροδεξιό πολιτικό πως ευνοεί την αποψίλωση του τροπικού δάσους Αμαζονίου, προωθεί τη βία και τον ρατσισμό.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις, από το Σαλβαντόρ (βορειοανατολικά) ως την Μπραζίλια και το Μπέλου Οριζόντσι (νοτιοανατολικά).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο G1, διαδήλωση στη Χεσίφε (βορειοανατολικά) διαλύθηκε από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Οι συγκεντρώσεις έγιναν έπειτα από δύο Σαββατοκύριακα κινητοποιήσεων υπέρ της κυβέρνησης, στις οποίες κάλεσε ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου έχει κατακρημνιστεί στο 24%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 49% των πολιτών θέλει ο αρχηγός του κράτους να παυθεί, ενώ το 49% τάσσεται εναντίον της ιδέας. Ενώ ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μεγάλος αντίπαλος του Μπολσονάρου, φέρεται να είναι φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Ξεπέρασαν τις 77.000 οι νεκροί στην Αργεντινή

Η Αργεντινή ξεπέρασε το όριο των 77.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι άλλοι 416 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 77.108 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν άλλα 29.841 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 3.732.263.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 366.688, ενώ 6.909 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού, μέχρι εδώ έχουν χορηγηθεί πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19.

Για τον υπουργό Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Ρομπέρτο Σαλβαρέτσα η Αργεντινή βρίσκεται σε «κρίσιμη στιγμή» της πανδημίας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισπανόφωνου CNN, ο κ. Σαλβαρέτσα εκτίμησε πως ο εμβολιασμός των ανθρώπων που διατρέχουν «τον υψηλότερο κίνδυνο» είναι εφικτό να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα και σημείωσε πως αναμένει να έχουν εμβολιαστεί μέσα στον Ιούνιο «12 εκατομμύρια άνθρωποι». Η κυβέρνηση θέλει να έχει ανοσοποιηθεί ο μισός πληθυσμός της Αργεντινής μέσα στο καλοκαίρι.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα ώθησε την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες να επιβάλει 9ήμερο lockdown μέχρι σήμερα Κυριακή.

Ακόμη 383 θάνατοι στο Μεξικό

Δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας του Μεξικού δείχνουν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 383 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.725 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 223.455 νεκρούς επί συνόλου 2.411.503 μολύνσεων.

Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο απολογισμός των θυμάτων – ο τέταρτος βαρύτερος στον κόσμο, έπειτα από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας – είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται.



ΠΗΓΗ