Επικοινωνία με τον πατέρα του Ρομάν Προτασέβιτς, Ντμίτρι, είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Μόλις κάλεσα τον Nτμίτρι Προτασέβιτς για να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ με στην οικογένεια Προτασέβιτς και τη βαθιά μου συμπάθεια ως πατέρας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ στις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον γιο του Ρομάν, τη Σοφία Σαπέγκα καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους».

Η στάση του Βερολίνου

Το αίτημα για άμεση απελευθέρωση του λευκορώσου αντιφρονούντος δημοσιογράφου Ρόμαν Προτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου έκανε λόγο για «ανηλεή και μόνιμη» συμπεριφορά του καθεστώτος εναντίον αντιφρονούντων, αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων.

«Οι εξηγήσεις περί απειλής για βόμβα στο αεροσκάφος από τη Χαμάς έχουν ελάχιστη αξιοπιστία και αυτή χάνεται από το γεγονός ότι οι λευκορωσικές αρχές εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να εξαφανίσουν έναν ανεπιθύμητο δημοσιογράφο και την σύντροφό του», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου και πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα: η ανηλεής και μόνιμη συμπεριφορά του λευκορωσικού καθεστώτος εναντίον αντιπολιτευόμενων, εναντίον ακτιβιστών, εναντίον ανθρώπων που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, εναντίον δημοσιογράφων. Αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα στο προσκήνιο. Και για αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε χθες τις γνωστές αποφάσεις και η Καγκελάριος μίλησε για άνευ προηγουμένου συμπεριφορά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, επέβαιναν και ρώσοι πράκτορες, ο κ. Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν μπορεί να τις αξιολογήσει και παρέπεμψε στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO), ζητώντας την άμεση και ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία, επισήμανε, περιλαμβάνεται και το ποιοι από τους επιβάτες δεν συνέχισαν την πτήση από το Μινσκ προς το Βίλνιους.



ΠΗΓΗ