Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας Άιμαν Σαφάντι δήλωσε σήμερα πως ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα και πρώην πρίγκιπας-διάδοχος, πρίγκιπας Χάμζα συνεργαζόταν με «ξένα μέρη» σε μια συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών εδώ και κάποιο καιρό.

Οι αρχές υπέκλεψαν επικοινωνίες μεταξύ του Χάμζα και ξένων παραγόντων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που στόχευαν στην υπονόμευση της ασφάλειας της Ιορδανίας, είπε ο Σαφάντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Μεταξύ των επικοινωνιών που παρακολούθησαν, περιλαμβάνεται μία όπου μια υπηρεσία πληροφοριών ξένης χώρας ήλθε σε επαφή με τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάμζα προκειμένου να οργανώσει τη φυγή από την Ιορδανία του ζευγαριού με αεροπλάνο, ανέφερε.

“Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτές οι δραστηριότητες και κινήσεις είχαν φθάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο επηρέαζαν άμεσα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, όμως η μεγαλειότητά του αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να μιλήσει απευθείας με τον πρίγκιπα Χάμζα, να το διαχειριστεί αυτό εντός της οικογένειας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης”, σημείωσε.

Επιπλέον, δύο αξιωματούχοι σε θέσεις ευθύνης συνεργάστηκαν με τον πρίγκιπα Χάμζα με στόχο την υπονόμευση του βασιλείου.

Όπως εξήγησε ο Άιμαν Σαφάντι τα δύο αυτά πρόσωπα, όπως και 14-16 άλλοι άνθρωποι συνελήφθησαν.

“Οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις δραστηριότητες και τις κινήσεις του πρίγκιπα Χάμζα μπιν Χουσέιν, του Σερίφ Χασάν μπιν Ζάιντ και του Μπάσεμ Αουανταλάχ και άλλων προσώπων που στόχευαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Σε βίντεο που έστειλε στο BBC δικηγόρος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου ως το 2004, ο Χάμζα δηλώνει ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου πήγε το πρωί στην κατοικία του και τον ενημέρωσε ότι “δεν του επιτρέπεται να βγαίνει έξω” και να επικοινωνεί με άλλους ή να συναντάται μαζί τους.



ΠΗΓΗ