Από online πόκερ μέχρι και ό,τι άλλο μπορεί ή δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς, ιδέες για να βγάλεις λεφτά στο ίντερνετ κυκλοφορούν πολλές και διάφορες.

Όλοι θέλουν να πλουτίσουν στη στιγμή και το διαδίκτυο μοιάζει πια το πιο ασφαλές στοίχημα. Μόνο που όπως ξέρουμε η πραγματικότητα είναι κομματάκι διαφορετική.

Όχι ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να βγάλει κανείς λεφτά online, εκατομμύρια άνθρωποι το κάνουν καθημερινά. Άπειρες προτάσεις κυκλοφορούν και κάποιες δουλεύουν μάλιστα, είτε είσαι ψηφιακός νομάς, είτε αστέρι στο μάρκετινγκ, είτε ανερχόμενος επιχειρηματίας.

Πρέπει όμως να είσαι κάτι για να το πουλήσεις. Ή μήπως όχι;

Τι είναι το dropshipping

Το dropshipping μπήκε στη ζωή μας με πηχυαίους τίτλους: «Πώς έβγαλα 6.667 δολάρια σε 8 εβδομάδες», «πώς έφτασα σε εξαψήφια νούμερα πουλώντας ένα μόνο προϊόν» ή ακόμα και «πώς έβγαλα 178.492 δολάρια σε τρεις μήνες κάνοντας dropshipping σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα».

Η πραγματικότητα είναι πως το dropshipping αποτελεί έναν από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους να βιοπορίζεται κάποιος online και, σύμφωνα με τα Google Trends, η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς. Κάτι που υπογραμμίζει τη βιωσιμότητά του ως πηγή εισοδήματος.

Υπάρχουν πια σαφείς ενδείξεις ότι το dropshipping περιλαμβάνεται στα μέσα που μπορεί να επιστρατεύσει κανείς online για να βγάλει τα προς το ζην. Πώς όμως;

Σε περίπτωση που δεν έχετε ακούσει τίποτα, το dropshipping είναι ένα εταιρικό μοντέλο που σου επιτρέπει να πουλάς προϊόντα σε πελάτες χωρίς να έχεις τίποτα. Ούτε αποθήκες, ούτε αποθέματα, ούτε εφοδιαστικές αλυσίδες ούτε έγνοιες για την παράδοση του προϊόντος στον πελάτη.

Κάποιος άλλος τα αναλαμβάνει όλα αυτά και εσύ καρπώνεσαι απλώς την πώληση. Μέσω ενός μεγάλου παρόχου αποκτάς πρόσβαση σε όλα τα αποθέματά του, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσεις μία.

Εσύ φτιάχνεις απλώς ένα online κατάστημα. Όταν κάποιος πελάτης κάνει μια παραγγελία, αυτή στέλνεται αυτομάτως στον dropshipping προμηθευτή. Αυτός ετοιμάζει την παραγγελία και τη στέλνει κατευθείαν στον πελάτη. Με το όνομα της εταιρίας και το λογότυπό σου, αλίμονο.

Μέσω των εύχρηστων εργαλείων που παρέχουν μεγάλοι πάροχοι dropshipping (όπως το Shopify), επιλέγεις την εικόνα των προϊόντων σου, ετοιμάζεις τις περιγραφές τους και δίνεις στην όλη επιχειρηματική προσπάθεια μια πιο προσωπική αύρα, φτιάχνοντας λογότυπα και εταιρικό branding.

Εσύ φτιάχνεις ένα κανονικό κατάστημα ηλεκτρονικών αγορών δηλαδή και κάποιος άλλος κάνει όλη τη δουλειά για σένα.

Για να το πούμε διαφορετικά, το dropshipping είναι μια μέθοδος διαχείρισης λιανεμπορίου όπου ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν χρειάζεται να έχει αποθέματα των προϊόντων που πουλά. Με αυτό το μοντέλο, ο πελάτης αγοράζει ουσιαστικά το προϊόν από τρίτο προμηθευτή (χονδρέμπορα ή κατασκευαστή), ο οποίος του το στέλνει στο σπίτι.

Ο πωλητής δεν έχει έτσι να νοιαστεί για τις δυσκολότερες πτυχές ενός online store, όπως ο εφοδιασμός και το shipping.

Το μόνο «θεματάκι»; Να βρεις προϊόντα που να μπορούν να πουληθούν εύκολα…

Βρες και πούλα με dropshipping

Όπως και κάθε παραδοσιακή εμπορική απόπειρα, όλο το ζουμί είναι στο τι πουλάς και πώς προσελκύεις τον καταναλωτή. Και ο τρόπος είναι ένας, πειραματιζόμενος με προϊόντα και τιμές.

Κάτι που γίνεται εύκολα από τη στιγμή που δεν έχεις κούτες στο σαλόνι σου και μάχες με ταινίες συσκευασίας, καρτελάκια και ταμπελάκια. Όλα εδώ είναι ψηφιακά.

Εσύ φτιάχνεις μόνο το eshop σου και κάνεις την πώληση. Τη διαχείριση της αποθήκης και το ίδιο το shipping το αναλαμβάνει ο συνεργαζόμενος πάροχος. Υπάρχει όμως και καλύτερο: πως δεν κάνεις καμία πληρωμή μέχρι να πληρωθείς από τον πελάτη.

Αγοράζεις το προϊόν από τα αποθέματα του παρόχου και το πουλάς στην τιμή που ορίζεις. Και η διαφορά αυτών των δύο τιμών είναι το δικό σου κέρδος.

Το να βρεις τέτοιους παρόχους δεν είναι καθόλου δύσκολο. Μπορείς είτε να τον βρεις μόνος σου εκεί έξω, και υπάρχουν αρκετοί πια είναι η αλήθεια, είτε να εγγραφείς σε μια εφαρμογή που σε φέρνει σε επαφή με χιλιάδες προμηθευτές dropshipping παντού στον κόσμο.

Ακόμα καλύτερα, σε περιβάλλοντα σαν το Oberlo, ο ανεξάρτητος online επιχειρηματίας έχει ένα ολόκληρο δίκτυο από πίσω του ώστε να βρει τι ακριβώς να πουλήσει. Όταν βρει το προϊόν της αρεσκείας του, απέχει απλώς μερικά κλικ από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αυτό είναι που κάνει τόσο ελκυστικό το νέο αυτό επιχειρηματικό μοντέλο, ειδικά για επίδοξους επιχειρηματίες που δεν έχουν κεφάλαια να επενδύσουν. Είναι άμεσα και εύκολα προσβάσιμο και μπορείς να τεστάρεις στην πράξη και γρήγορα μάλιστα διαφορετικές ιδέες.

Πώς φτιάχνεις μια επιχείρηση στη βάση του dropshipping

Με 4 πολύ απλά βήματα. Προσχωρείς δωρεάν σε μια τέτοια υπηρεσία, βρίσκεις και εξατομικεύεις τα προϊόντα σου, τα προσθέτεις στο online store σου και ξεκινάς να πουλάς. Δεκάδες χιλιάδες προϊόντα είναι στη διάθεσή σου.

Οι περισσότεροι μάλιστα προμηθευτές dropshipping έχουν και βοηθητικά εργαλεία ανάλυσης και στατιστικών, ώστε να κάνεις πιο έξυπνες επιλογές προϊόντων. Πρώτα ελέγχεις τη δυναμική και τις προοπτικές ενός προϊόντος και μετά προσπαθείς να το πουλήσεις στον κόσμο.

Με τον ίδιο τρόπο, μέσω αυτοματοποιημένων υπηρεσιών, ορίζεις (ή αλλάζεις) και την τιμή. Όταν γίνει η πώληση, το ηλεκτρονικό σου κατάστημα στέλνει την παραγγελία στον πάροχο και αυτός εκτελεί την παραγγελία. Την πορεία του shipping μπορείς να την παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή.

Το καλύτερο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά είναι δωρεάν. Δεν κοστίζει μία να ξεκινήσεις την περιπέτεια του dropshipping. Και αν τα πράγματα πάνε καλά και η επιχείρηση ανθίσει, μπορείς εύκολα να επιλέξεις άλλο πακέτο συμφωνίας, ξεκλειδώνοντας ακόμα περισσότερες (και πληρωμένες) πια υπηρεσίες.

Το μόνο που κοστίζει είναι ένας λογαριασμός σε έναν τέτοιο προμηθευτή, δεν μιλάμε όμως για υπέρογκα ποσά. Στο Shopify, για παράδειγμα, που είναι εδώ σταθμός, η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 29 δολάρια. Και ό,τι άλλο κοστίσει φυσικά η κατασκευή και η υποστήριξη του online store σου.

Όπως είπαμε, δεν χρειάζεται να αγοράσεις προκαταβολικά το προϊόν που θες να πουλήσεις. Όταν ο πελάτης αγοράσει το προϊόν από σένα, εσύ το παραγγέλνεις στον προμηθευτή (γίνεται αυτόματα η διαδικασία).

Απερίσπαστος από αυτά, μπορείς να αφιερωθείς στο κατεξοχήν εμπορικό κομμάτι, να διαφημίσεις το μαγαζί σου, να μαρκετάρεις το προϊόν και να βρεις πελάτες.

Τι χρειάζεται; Ένας υπολογιστής και λίγο ίντερνετ!

Τα πλεονεκτήματα του dropshipping

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του dropshipping είναι το προφανές. Φτιάχνεις ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου χωρίς να χρειάζεται να επενδύσεις τίποτα. Ούτε προϊόν δεν απαιτείται να αγοράσεις προκαταβολικά, παρά μόνο όταν με το καλό γίνει η… πώλησή του.

Αυτό είναι το μεγάλο ατού του dropshipping, πως μπορείς να γεμίσεις τα ηλεκτρονικά σου ράφια με πολύ λίγα λεφτά. Και χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς μακροχρόνια συμβόλαια με προμηθευτές και τέτοια παραδοσιακά πράγματα.

Αλλά και χωρίς σκοτούρες (και κόστη) για διαχείριση αποθήκης, συσκευασίες και αποστολή των προϊόντων. Ούτε βέβαια με επιστροφές έχεις να κάνεις, τα αναλαμβάνει ξανά όλα ο πάροχος.

Γι’ αυτό και πολλές dropshipping επιχειρήσεις λειτουργούν από το σπίτι, με ένα laptop πάνω στο τραπέζι και κάποια πολύ λίγα λειτουργικά έξοδα. Όσο επεκτείνεται η επιχείρηση, τα έξοδα αυξάνονται μεν, αυξάνονται όμως και τα κέρδη. Γιατί εδώ ουσιαστικά δεν υπάρχουν έσοδα, όλα είναι καθαρό κέρδος.

Και μιας και δεν δεσμεύεσαι με παραγγελίες προϊόντων, μπορείς να πειραματιστείς πολύ με τα πράγματα που πουλάς. Κάθε φορά που ο προμηθευτείς στοκάρει ένα προϊόν (και στοκάρουν χιλιάδες), αυτό γίνεται άμεσα διαθέσιμο σε σένα να το πουλήσεις.

Τα μειονεκτήματα του dropshipping

Κανένας δρόμος δεν είναι προφανώς στρωμένος με ροδοπέταλα. Και το ίδιο ισχύει ακόμα και για ένα τόσο ελκυστικό επιχειρηματικό μοντέλο όπως το dropshipping.

Όλες αυτές οι ευκολίες που προσφέρει έχουν φυσικά το τίμημά τους. Και το μεγαλύτερο είναι τα μικρά περιθώρια κέρδους. Μικρά περιθώρια κέρδους μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον μάλιστα.

Επειδή είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσεις και τα λειτουργικά κόστη είναι απειροελάχιστα, οι dropshipping ανταγωνιστές ρίχνουν στα τάρταρα τις τιμές για να προσελκύσουν κόσμο και να εμφανίσουν έσοδα. Και μιας και έχουν επενδύσει τόσα λίγα, τους παίρνει να λειτουργούν με απειροελάχιστο κέρδος.

Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι οι κακές υπηρεσίες που προσφέρονται από τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι ιστοσελίδες δεν είναι εύχρηστες και η εξυπηρέτηση πελατών πρακτικά άφαντη. Αυτό βέβαια αφήνει περιθώρια ελευθερίας να διαφοροποιηθείς από την πεπατημένη και να βρεις τη θέση σου στην αγορά.

Μόνο που ακριβότερες ιστοσελίδες και καλύτερο customer service σημαίνουν περισσότερα λειτουργικά έξοδα, άρα και άνοδο της τιμής των προϊόντων. Και ο καταναλωτής δεν θα σταματήσει ποτέ να συγκρίνει τις τιμές σου με τον ανταγωνισμό.

Προβλήματα αναφέρονται επιπλέον και με τις αποθήκες. Δεν είναι οι δικές σου αποθήκες, ώστε να έχεις απόλυτο έλεγχο στα αποθέματα. Όταν συνεργάζεσαι με τόσους προμηθευτές και κατασκευαστές και εμπόρους, η απογραφή των αποθεμάτων μπορεί να γίνει πρόκληση.

Υπάρχουν βέβαια εφαρμογές που συγχρονίζουν το ηλεκτρονικό σου κατάστημα με την αποθήκη του προμηθευτή και σώζουν πολλές αναποδιές, απόλυτα ομαλά δεν κυλούν ωστόσο ποτέ τα πράγματα. Πόσο μάλλον όταν ένα από τα προϊόντα που πουλάς στο site σου εξαφανιστεί από την αποθήκη του προμηθευτή.

Προβλήματα καταγράφονται και στο shipping, ειδικά αν συνεργάζεσαι με πολλούς προμηθευτές, όπως κάνουν οι περισσότεροι dropshippers. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτή η πρακτική να περιπλέκει τα κόστη μεταφοράς και παράδοσης.

Και βέβαια κάθε λάθος που κάνει κάποιος στη μακρά αυτή αλυσίδα συνεργατών, το πληρώνεις εσύ, το κατάστημα απ’ όπου έκανε ο πελάτης την αγορά. Είναι σαν να σε κατηγορούν για κάτι που δεν φταις, δεν υπάρχει ωστόσο κανείς άλλος να αναλάβει την ευθύνη.

Και τέλος, παρά την εξατομίκευση των προϊόντων σου, δεν έχεις και πάρα πολλά περιθώρια στο τελικό αποτέλεσμα. Ούτε και στον έλεγχό του. Κι αυτό γιατί ένα προϊόν με τη μέθοδο του dropshipping σχεδιάζεται και φτιάχνεται από τον πάροχο, όχι από εσένα.

Αν θέλεις μάλιστα ακόμα περισσότερη εξατομίκευση του προϊόντος, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρειαστείς παραγγελία σε ικανή ποσότητα, αφού πάλι η όλη διαδικασία εκτελείται από τον πάροχο του dropshipping.

Αυτός είναι με λίγα λόγια ο κόσμος του dropshipping, ένας νέος τύπος εμπορικής δραστηριότητας που ξεκινά με μερικές δεκάδες ευρώ τον μήνα. Δεν είναι τέλειος, παρέχει όμως τη δυνατότητα στον άνθρωπο που δεν έχει κεφάλαια να ξεκινήσει την περιπέτεια του επιχειρείν.

Πού θα φτάσει, εξαρτάται τόσο από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, όσο και τις πολυπλοκότητες του τρόπου λειτουργίας της.

Τα καλά νέα είναι πως με προσεκτικό σχεδιασμό και εξοικείωση με τις πλατφόρμες, τα περισσότερα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν, μπας και μπεις κι εσύ στους πηχυαίους τίτλους των success stories…



ΠΗΓΗ