Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, ανακάλεσε αντίστοιχα διατάγματα που είχε προωθήσει ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να απαγορεύσει το κατέβασμα των εφαρμογών WeChat και TikTok.

Παράλληλα, κάλεσε το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει εκ νέου κατά πόσο οι εφαρμογές αυτές συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να απαγορεύσει το κατέβασμα των εφαρμογών αυτών από νέους χρήστες. Το TikTok και το WeChat, που είναι κινεζικής ιδιοκτησίας, τόνιζαν ότι ουσιαστικά με το διάταγμα του Τραμπ θα μπλοκαριζόταν η χρήση τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο τα διατάγματα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, καθώς ανατράπηκαν από τα δικαστήρια.

Το διάταγμα του Μπάιντεν ανακαλεί την εντολή για το WeChat και το TikTok, καθώς και άλλη μία που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο και στοχοθετούσε οκτώ εφαρμογές επικοινωνιών και οικονομικών συναλλαγών.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το κατά πόσο αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ το TikTok.



ΠΗΓΗ