Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επιστρέψει στη γήινη ατμόσφαιρα ένας πύραυλος της Κίνας ο οποίος είναι εκτός ελέγχου. Πάντως το Πεκίνο θεωρεί «εξαιρετικά μικρή» την πιθανότητα να προκληθούν ζημίες στη Γη που θα συνδέονται με την πτώση του πυραύλου του από το Διάστημα.

Το Πεκίνο εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα το ένα από τα τρία συστατικά στοιχεία του μελλοντικού διαστημικού του σταθμού μέσω του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5B.

Η άτρακτος του πυραύλου αυτού που χρησίμευσε ως εκτοξευτής εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, αλλά χάνει σταδιακά ύψος. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το σημείο όπου θα πέσει ο πύραυλος.

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή και παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

«Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, ο πύραυλος θα εισβάλει στη γήινη ατμόσφαιρα το Σάββατο αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιο σημείο.

Ο πύραυλος, η κίνηση του οποίου παρακολουθείται από δορυφόρους, ταξιδεύει με ταχύτητα 4 μιλίων το δευτερόλεπτο.

Μόλις λίγες ώρες πριν -όταν πλέον θα βρίσκεται αρκετά κοντά- θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε ακριβώς να μπει στην ατμόσφαιρα της Γης.

«Πιθανότατα δεν είναι καλό», είπε στον Guardian ο Jonathan McDowell, ένας αστρονόμος που παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

«Την τελευταία φορά που εκτόξευσαν έναν τέτοιο πύραυλο, μεγάλες ράβδοι από μέταλλο κατέληξαν να πετούν στον ουρανό και να προκαλούν καταστροφές σε πολλά κτήρια στην Ακτή Ελεφαντοστού», δήλωσε. «Τα περισσότερα κομμάτια του κάηκαν, αλλά υπήρξαν ορισμένα πολύ μεγάλα κομμάτια από μέταλλο που έφτασαν στη Γη. Είμαστε πολύ τυχεροί που κανείς δεν τραυματίστηκε», συμπλήρωσε.

Μερικές μέρες πριν δήλωσε στο SpaceNews ότι η πορεία του δείχνει ότι μπορεί να προσγειωθεί «λίγο πιο βόρεια από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Πεκίνο και όσο νότια είναι η νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας».

Θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε σε αυτό το εύρος, που καλύπτει ωκεανούς και κατοικημένες και μη κατοικημένες περιοχές, αλλά τα περισσότερα από τα συντρίμμια του θα καούν στην ατμόσφαιρα.



ΠΗΓΗ