Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο προς την πλήρη επικύρωση του συμφώνου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της εμπορικής συμφωνίας και συμφωνίας συνεργασίας, με 660 ψήφους υπέρ και 5 κατά, ενώ 32 απήχαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ευρωκοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα χθες αλλά λόγω των εργασιακών περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού το αποτέλεσμα δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Η συναίνεση του Κοινοβουλίου ολοκληρώνει τέσσερα χρόνια πικρόχολων διαπραγματεύσεων και δυσπιστίας καθώς η Βρετανία τερμάτισε 47 χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να γίνει πιστή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία και είπε ότι η εφαρμογή του είναι κρίσιμης σημασίας.

«Η TCA (Trade and Cooperation Agreement, Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας) σηματοδοτεί τη θεμελίωση μιας ισχυρής και στενής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter. «Η πιστή εφαρμογή είναι ουσιώδης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Βρετανία παραμένει «σημαντικός φίλος και εταίρος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χαιρετίζω εγκάρδια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ανοίγει μια νέα εποχή», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν σημαντικό φίλο και εταίρο».



ΠΗΓΗ