Το ορόσημο των 15 εκατομμυριων ξεπέρασαν την Τρίτη τα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ, την ώρα που η χώρα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο εμβόλιο κατά της covid-19, με φόντο και την έναρξη των εμβολιασμών στη Βρετανία χθες Τρίτη.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ αποτυπώνονται στη σκληρή αλήθεια των αριθμών: Μόνο την περασμένη εβδομάδα ο κορονοϊός σκότωσε 15.000 Αμερικανούς. 

Σε τρεις πολιτείες καταγράφηκαν κρούσματα – ρεκόρ, σε Αριζόνα, Αλαμπάμα και Οχάιο- ωθώντας τον συνολικό αριθμό τους πάνω από τα 15 εκατομμύρια, όπως εκτιμά το Reuters. Καθώς ο κορονοϊός δεν δείχνει σημάδια κάμψης, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω εξάπλωση στις οικογενειακές συγκεντρώσεις τις ημέρες των γιορτών. 

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιφανής επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι.

Στο πεδίο του εμβολίου, τα νέα είναι καλά για τη Pfizer Inc, καθώς ο αρμόδιος αμερικανικός φορέας για τα φάρμακα, ο FDA, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα στα οποία δεν επισημαίνονται άλλα ζητήματα αναφορικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το οποίο ανέπτυξε με τη γερμανική BioNTech SE.

ΗΠΑ: Αύριο η άδεια για το εμβόλιο της Pfizer

Αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη σύσκεψη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα συζητήσουν το εάν θα συστήσουν στον FDA να δώσει έγκριση για επείγουσα χρήση του εν λόγω εμβολίου. Αυτό μπορεί είναι κάτι που περιμένουν με ανυπομονησία και τα νοσοκομεία, προσβλέποντας σε κάποια ελάφρυνση, καθώς πιέζονται από ασθενείς – ρεκόρ με κορονοϊό που έφτασαν τους 101.498 τη Δευτέρα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 16% μέσα σε μία εβδομάδα. Οι υγειονομικοί αναμένεται να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, εφόσον πάρει το εμβόλιο έγκριση.

Οι ειδικοί αναμένουν να δοθεί το πράσινο φως, κάτι που σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τη Βρετανία, που έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χθες.

Η αρμόδια επιτροπή του FDA aαναμένεται να εξετάσει και το εμβόλιο της Μoderna την επόμενη εβδομάδα, Με πιθανή έγκρισή του, θα δοθούν στους πολίτες δύο εμβόλια, τα οποία μπορεί να διανεμηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Την ώρα που Κίνα και Ρωσία έχουν ήδη προχωρήσει με τα δικά τους εμβόλια, η 90χρονη Βρετανή Margaret Keenan έγινε η πρώτη στον κόσμο που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer εκτός κλινικών δοκιμών.

Οι ΗΠΑ αναζητούν επειγόντως τρόπο να παλέψουν με την πανδημία, που είναι πλέον εκτός ελέγχου: Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2-3.474 κρούσματα και 1.582 θάνατοι.

Οι φόβοι για τις γιορτές

Στην Αριζόνα, μία από τις 14 πολιτείες όπου δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ανακοινώθηκαν την Τρίτη 12.000 νέα κρούσματα, σχεδόν διπλασιάζοντας το ρεκόρ των 6.799 μολύνσεων που είχαν καταγραφεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Η Αλαμπάμα κατέγραψε επίσης ρεκόρ κρουσμάτων την Τρίτη, όπως και το Οχάιο. Αλαμπάμα και Αριζόνα είναι μεταξύ των πολιτειών που δεν έχουν επιβάλει νέους περιορισμούς μετά το νέο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικοί αναμένουν αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, ως συνέπεια της Ημέρας των Ευχαριστιών και των πολλών μετακινήσεων που έκαναν οι πολίτες για να βρεθούν με τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Η Βόρεια Καρολίνα έγινε η τελευταία πολιτεία που επέβαλε περιορισμούς στις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες, ανακοινώνοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και κλείσιμο καταστημάτων και μπαρ έως τις 10 το βράδυ.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή.

Στην Καλιφόρνια επιβάλλονται ήδη αυστηροί περιορισμοί ενώ στην Ουάσινγκτον τα μέτρα παρατείνονται για άλλες τρεις εβδομάδες.

Είκοσι έξι πολιτείες έχουν επιβάλλει οριζόντια μέτρα για να κάμψουν τον κορονοϊό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού υποβάθμισε όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, χθες εξέδωσε προεδρικό διάταγμα προκειμένου να εξασφαλίσει προτεραιότητα των ΗΠΑ στα αμερικανικά εμβόλια, πριν τη διάθεσή τους ως παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες.

Ο Δρ Moncef Slaoui, επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος, εκτίμησε πως οι εμβολιασμοί  μπορεί να αρχίσουν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρχει επάρκεια για να ανοσοποιηθεί το 70-80% του πληθυσμού έως τα μέσα Μαΐου.

Εξέφρασε ωστόσο και την ανησυχία του για τους Αμερικανούς που θα απορρίψουν τα εμβόλια είτε από φόβοι είτε λόγω συνωμοσιολογιών.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο βαθμός διστακτικότητας του πληθυσμού στην αποδοχή του εάν θα εμβολιαστούν ή όχι» τόνισε, καλώντας τους Αμερικανούς να έχουν ανοιχτό μυαλό. «Σας παρακαλώ, μην καταλήξετε σε κάποιο συμπέρασμα πριν να έχετε τα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά.





ΠΗΓΗ